¿No tienes cuenta?

Regístrate

¿Ya eres usuario?

Entra en tu cuenta

O conéctate con

El govern central planteja que el 82% dels regidors no cobrin

La reforma de l'administració local presentada pel ministre Montoro també contempla que no cobraran els alcaldes dels municipis de menys de 1.000 habitants

Cristóbal Montoro, durante la rueda de prensa del Consejo de Ministros /

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha presentat aquest divendres la reforma de l'Administració Local que preveu, entre d'altres, "acabar amb les competències impròpies dels ajuntaments" i que el 82% dels regidors dels ajuntaments de l'Estat deixin de cobrar per la seva tasca i hagin de compaginar la seva activitat política amb la professional. Així, dels 68.285 regidors que hi ha actualment a l'Estat, només 12.128 tindran un retribució, que serà per la seva dedicació exclusiva. D'altra banda, els alcaldes dels municipis de menys de 1.000 habitants tampoc rebran una retribució. Ara, l'informe que ha presentat Montoro serà estudiat pel Consell d'Estat.

Montoro també ha explicat que aquells municipis de menys de 20.000 habitants que no puguin finançar els serveis públics se'ls traslladarà la seva gestió a les diputacions, que són el següent escaló de l'administració local. Segons el ministre, els ens provincials es convertirien en els "grans gestors de serveis per a municipis més petits, que són la majoria". El ministre també ha explicat que quedarà prohibida la creació de noves empreses públiques i que les actuals s'hauran de sanejar o bé tancar.

Els sous alcaldes de les grans ciutats, especialment Barcelona i Madrid, tindran com a referència la retribució del secretari d'Estat i a partir d'aquí s'anirà disminuint en funció de a població total de la ciutat. Això farà, ha detallat el ministre, que els alcaldes dels de localitats amb menys de 1.000 habitants no tinguin retribució.

En el cas de l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, passarà a percebre uns 100.000 euros bruts, uns 40.000 euros menys del que cobrar ara a l'any. Pel que fa els regidors de la corporació de la capital catalana, 9 dels 41 actuals, no cobraran per la seva feina.

De la seva banda, el govern català insisteix que té el compromís exprés que els canvis en la llei no afecten les competències transferides.

La vicepresidenta Joana Ortega assegura que té el compromís verbal del ministre Montoro i del secretari d'Estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, que respectaran les competències que té la Generalitat sobre el règim local. Un compromís condicionat al fet que la Generalitat porti a terme una reforma pròpia en la línia de l'agilitat i l'austeritat, quelcom en què ja està treballant.

El conseller Francesc Homs, ha demanat que es respectés el principi competencial i també el principi del sentit comú, tenint en compte la idiosincràsia de cada territori i recorda que els regidors de municipis petits ja no cobren.

Cargando