Ocio y cultura

'Blancaneu' i 'Lo imposible' s'imposen als Goya

La cinta muda i en blanc i negre de Pablo Berger s'emporta l'estatueta a la millor pel.lícula i J. A. Bayona guanya la de millor director

La actriz Maribel Verdú tras recibir el Goya a la mejor interpretación femenina protagonista, por su papel en Blancanieves, durante la gala de la XXVII edición de los premios GoyaEFE

La producció 'Blancaneu', escrita i dirigida per Pablo Berger, ha estat la gran guanyadora de la nit dels Goya en emportar-se els guardons de deu de les 18 nominacions a les que aspirava, entre ells, a millor pel•lícula, millor direcció artística, millor actriu protagonista per Maribel Verdú i millor actriu revelació per Macarena García. Tot i que la nit ha estat muda i en blanc i negre, el director català J. A. Bayona s'ha emportat l'estatueta a la millor direcció pel film 'Lo imposible', que s'ha fet amb quatre guardons més, el de millor muntatge, millor so, millor direcció de producció i millors efectes especials. 'Les aventures de Tadeu Jones' ha guanyat tres Goya i 'Grupo 7' dos.

La nit del cinema espanyol ha tingut un fort accent català. La cinta 'Blancaneu', muda i en blanc i negre que reinventa el popular conte dels germans Grimm, ha guanyat deu dels divuit Goya als que aspirava. Concretament, s'ha fet amb l'estatueta a la millor pel·lícula, millor direcció artística, millor actriu protagonista per Maribel Verdú, millor actriu revelació per Macarena García, millor vestuari, millor cançó original per 'No te puedo encontrar' de Sílvia Pérez Cruz, millor música original per Alfonso de Vilallonga, millor guió original, millor direcció de fotografia i millor maquillatge i perruqueria.

El segon llargmetratge de J. A. Bayona, 'Lo imposible', que ja s'ha convertit en el film espanyol més vist de la història, s'ha fet amb el Goya a la millor direcció, imposant-se a Pablo Berger amb 'Blancaneu', Fernando Trueba per 'El artista y la modelo' i Alberto Rodríguez per 'Grupo 7'. A més, també s'ha fet amb quatre guardons més tècnics: el de millor muntatge, millor so, millor direcció de producció i millors efectes especials.

L'Acadèmia del Cinema espanyol també ha premiat l'animació de l'Indiana Jones espayol, 'Les aventures de Tadeu Jones', amb el Goya al guió adaptat, millor director novell per Enrique Gato i millor pel·lícula d'animació. Escrita per Gorka Magallón, Neil Landau, Javier Barreira, Jordi Gasull i Ignacio del Moral, i produïda per Ikiru Films, El Toro Pictures, Lightbox Entertainment, Telecinco Cinema i Telefónica Producciones, compta amb la participació de Televisió de Catalunya.

La cara més negativa se l'han endut 'Grupo 7' d'Alberto Rodíguez que només ha guanyat dos dels setze premis als que aspirava, el de millor actor revelació per Joaquín Núnez, i el d'actor de repartiment per Julián Villagrán.

El veterà actor José Sacristán ha guanyat el seu primer Goya pel paper que interpreta a 'El muerto y ser feliz' de Javier Rebollo, film en el que encarna un vell assassí a sou, Santos, que pren consciència de la mort i empren un viatge a través de l'Argentina.

'El artista y la modelo', l'última proposta de Fernando Trueba, no ha guanyat cap premi, tot i que partia com una de les favorites amb tretze nominacions. La producció de Cesc Gay, 'Una pistola en cada mano', s'ha fet amb el guardó a la millor actriu de repartiment per la catalana Candela Penña, que ha fet un discurs molt crític amb les retallades socials.

El guardó a la millor pel·lícula documental ha estat per 'Hijos de las nubes, la última colonia', produida per Javier Bardem i que fa una reivindicació dels drets dels saharauís, el premi a la millor cinta pel·lícula europea ha estat per 'Intocable', que s'ha imposat a 'Shame', 'En la casa' i 'De óxido y hueso' i el premi al millor film hispano-americà ha estat per 'Juan de los muertos', que s'ha imposat a la producció catalano-argentina 'Infancia clandestina'.

En una gala de tres i mitja hores dirigida per segon any consecutiu per l'humorista Eva Hache, la 27a edició dels Premis Goya ha estat marcada per l'humor, la música i la crítica a les retallades a la cultura, l'increment de l'IVA al 21% i fins i tot s'ha fet referència a l'amnistia fiscal i a la monarquia.

Durant el discurs institucional de la cerimònia, el director de l'Acadèmia del Cinema espanyol, Enrique Gonzalez Macho, ha lamentat l'increment de l'IVA i la pirateria, que considera que ha estat "igual o pitjor que l'any passat" i ha alertat d'un deteriorament de TVE. "Espanya es mereix una televisió pública que compleixi la seva funció social", ha reblat. Gonzalez Macho ha afirmat que es tracta de la "millor temporada del cinema espanyol dels últims 27 anys" i avança que creu que l'any que ve es començarà a notar els efectes de les retallades culturals. "El cinema ha de ser una qüestió d'estat. No pertany, ni ha pertanyut ni pertanyerà a cap partit", ha conclòs.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00