Última hora

Irán denuncia explosiones en su territorio y activa las defensas aéreas: EEUU apunta a Israel como autor del ataque

Economía y negocios

Promoure el retorn dels envasos

Iniciativa per Catalunya reclama a la Generalitat una llei per implantar el sistema de devolució d'envasos. Ho fa en una proposta de resolució que es debatrà al Parlament i en la que els ecosocialistes insisteixen en què les campanyes patrocinades per ECOEMBES, com la darrera envàs on vas han generat confusió entre els ciutadans.

Un contenidor de recollida de vidre a BarcelonaEDUARD NAVARRO

El diputat d'Iniciativa i ex conseller de medi ambient, Salvador Milà, considera que la devolució d'envasos és un bon sistema per avançar en el reciclatge. Diu que l'experiència als països nòrdics on està implantat és positiva. Segons Milà, el sector dels envasos assegura que és poc eficient, però que aquesta crítica és només una excusa: "El sector es queixa que això no és tan eficient, però en definitiva el problema que plantegen és logístic, que tenen més feina, que els camions distribuïdors no només han de repartir envasos plens, sinó que han de tornar envasos buits cap a les fàbriques"

Ara mateix els envasos que es tiren als contenidors es recullen i es porten a les plantes de reciclatge on es fonen i desprès es tornen a fabricar. En el sistema de devolució que proposa iniciativa els ciutadans retornen a la botiga l'envàs buit i se'ls dona una part del que havien pagat quan el van comprar.

Más información

Els distribuïdors han de recollir desprès els envasos a les botigues i ja no s'han de destruir, sinó només netejar per tornar a utilitzar. La proposta de resolució que es discutirà al Parlament demana a més que es legisli per evitar el sobre-envasat: "Per raons de màrketing s'utilitzen molts materials que pràcticament no tenen més utilitat que la visual, per entrar pels ulls, però que no duren ni 30 segons, el temps de trencar el plàstic, el cartró, els fils, les cintes... i tot això suposa un malbaratament de recursos molt important, uns residus que cal gestionar i cap utilitat pràctica per al ciutadà"

La Generalitat ha de redactar aquest any el nou programa de gestió de residus municipals. Salvador Milà assegura que Catalunya en els darrers anys ha fet molt bona feina i va al capdavant de l'Estat en matèria de reciclatge. Tot i això diu que els últims estudis asseguren que estem estancats i insisteix en què campanyes com la de l'envàs on vas han creat confusió entre la ciutadania.

"Envàs, on vas?" (17/01)

25:17

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/20130117csrcsrage_3.Aes/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00