Ciencia y tecnología

Tecnologia per estalviar visites a l'hospital

Reduir les visites de malalts crònics a l'hospital mitjançant la combinació de potents sensors i telèfons intel.ligents. És l'objectiu d'un projecte d'investigació d'abast mundial per millorar la qualitat de vida d'aquestes persones en el que participa la Universitat de Girona

El Departament de Control i Sistemes Intel.ligents de la UdG, treballarà en el tractament i la gestió de les dades en temps real per ajudar els metges en la presa de decisions.

El Moshca -així es diu el projecte- és un gran repte tecnològic. Es tracta de millorar la qualitat de vida, controlant a distància, gent que pateix malalties que els obliguen a anar a fer controls molt sovint a l'hospital com els afectats de diabetis, epilèpsia o sobrepès o els nadons prematurs.

Más información

L'objectiu final és que, sense necessitat de què es moguin d'on son i en qualsevol moment, els metges puguin tenir accés a grans quantitats de dades de les seves dolències, com per exemple el pols, la respiració, la coloració de la pell o la temperatura i que la tinguin, simplement, donant un cop d'ull a una aplicació del mòbil.

També es pot establir que quan algun dels paràmetres de control tingui alguna anomalia es generi una alarma automàtica.

La investigadora del Departament de Control i Sistemes Intel·ligents de la UdG, Beatriz López, diu que ells s'encarregaran de la gestió i el tractament de les dades d'una part del projecte, centrada en els nadons prematurs, i que ho faran colze a colze amb l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona. López diu que els sensors s'hauran d'adaptar a cada malalt -no és el mateix una persona de 80 quilos que un nadó- i també pot variar la manera de transmetre les dades. També explica que hi ha un cas a Madrid en el que el pare entra les dades del fill al mòbil però l'objectiu final del projecte MOSHCA és tenir una gran quantitat de dades constantment i sense cost humà.

El projecte ha arrencat aquest mes d'octubre i ha de donar resultats el 2015. A part de la Universitat de Girona, també hi ha socis holandesos, finlandesos, luxemburguesos i coreans.

Raül Muxach

Raül Muxach

En Ràdio Girona desde 1998. Redactor de informativos y narrador de partidos de futbol y baloncesto.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00