Ciencia y tecnología

Una app per perseguir el mosquit tigre

Els escolars de les comarques de Girona perseguiran el mosquit tigre amb una aplicació per smartphone que està enllestint el Centre d'Estudis Avançats de Blanes

Un exemplar de mosquit tigre, a Tossa de MarEDUARD NAVARRO

Ajuda a identificar el mosquit, permet enviar fotografies a experts en cas de dubte i ha de servir per completar i afinar el mapa de l'expansió d'aquest insecte que fa anys que elabora el Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter. Si funciona aquí, ho estendran a tot Catalunya.

És una aplicació per Android que porta per títol Caçant el Tigre. Està finançada per la Fundació Espanyola de Ciència i Tecnologia i el Dipsalut i el desenvolupen els responsables del Laboratori d'Ecologia del Moviment del Centre d'Estudis Avançats de Blanes, depenent del CSIC.

Más información

El seu funcionament es començarà a explicar a uns 20.000 alumnes de cinquè de primària de les comarques de Girona aquest mes de març perquè durant els mesos d'estiu, aquests alumnes -amb la supervisió d'un adult- es converteixin en elements actius en la lluita contra aquesta espècie que s'està escampant per les comarques de Girona.

Frederic Bartumeus, responsable del projecte, explica que l'aplicació " tindrà una guia taxonòmica molt senzilla perquè la persona pugui determinar si és al davant d'un mosquit tigre o no. Tindrà fotos del mosquit i de les seves característiques principals i si no saben si és tigre o no, sempre poden donar-nos la informació i indicar que no n'estan segurs. Es pot fer una foto, es pot enviar un e-mail a través del mòbil..."

Com que se sap que el mosquit tigre el transportem els humans l'aplicació també permet documentar els nostres desplaçaments en cotxe. Això permetrà descobrir, entre d'altres coses, si és cert que una part dels mosquits tigres detectats en zones amb forta presència de segones residències són espècimens que han arribat des de l'àrea metropolitana de Barcelona. Si el projecte funciona a Girona es podria estendre a tot Catalunya.

Raül Muxach

Raül Muxach

En Ràdio Girona desde 1998. Redactor de informativos y narrador de partidos de futbol y baloncesto.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00