¿No tienes cuenta?

Regístrate

¿Ya eres usuario?

Entra en tu cuenta

O conéctate con

Prat i Manté passen la nit al calabós

La Guàrdia Civil ha detingut l'exdirector de l'ICS, Josep Prat i el del Servei Català de la Salut (CatSalut) Carles Manté que passaran aquest dijous a declarar davant del jutge

La Guàrdia Civil a les portes de la casa de l'exresponsable del holding Innova i de l'ICS, Josep Prat /

Les detencions es produeixen el mateix dia en què un grup d'agents Armat ha registrat el domicili a Tarragona de Prat, i l'empresa de Manté CCM Estratègies i Salut a Mataró amb presència dels dos excàrrecs públics, dins de la batejada'' Operació Cirurgia''.

Els dos ja estan imputats per aquest jutjat per presumptament desviar fons de l'empresa municipal Innova per pagar-li un sou de 13.000 euros mensuals a Manté per treballs de consultoria de la seva empresa CCM, que se sospita que mai van existir.

En aquesta operació, la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Tarragona investiga els fets denunciats tant a la Fiscalia de Reus com al Jutjat d'Instrucció 3 de Reus, que ha ordenat el registre, ha informat en un comunicat el cos policial .

El jutge havia citat a declarar com a imputats Prat i Manté per suposades irregularitats en el cobrament de factures falses per aquests serveis però han estat ajornades i encara no s'ha concretat una data.

Aquests registres arriben després que el Jutjat 3 de Reus hagi admès a tràmit aquest dimarts una querella presentada pels regidors del partit local Ara Reus, Jordi Cervera Martínez i Misericòrdia Fargas Buquera, contra Manté i Prat per presumpta estafa, apropiació indeguda i malversació de fons públics, ha informat el partit, que ja havia denunciat els fets.

Segons la querella, Manté va poder cobrar de Innova prop de 695.000 euros entre 2007 i 2011 en concepte d'honoraris des de la seva empresa CCM - ja havia deixat la direcció del CatSalut el 2006 - per tasques de consultoria estratègica.

Un familiar de Carles Manté ha explicat que 5 agents s'han presentat a primera hora del matí i ha regirat el pis que l'exdirector del CatSalut té a l'avinguda Alfons XII de Mataró i que és també la seu social de CMM Estratègies i Salut, la consultoria a través de la qual va facturar 13.00 euros mensuals a Innova.

Aquest mateix familiar ha confirmat a la Cadena SER que els agents han escorcollat a fons el domicili, que s'han endut documents de la consultoria a més del disc dur d'un ordinador. Han dit estar molt tranquils i segur que no hi trobaran cap irregularitat.

El cas Innova

Prat va presidir l'Institut Català de la Salut fins el juny passat, quan va dimitir després d'aguantar durant mesos devastadores crítiques per compaginar el seu càrrec públic al govern d'Artur Mas, amb un opulent sou com a director d'Innova al mateix temps que estava sent investigat per suposada malversació de fons i altres delictes. Anem a recordar el currículum, del que ha estat sens dubte un dels homes més poderosos a la sanitat catalana, tant a la pública com la privada.

Prat, que de formació és enginyer, va arribar a l'Ajuntament de Reus l'any 1985 i va convertir la gestió de l'Hospital Sant Joan en el centre d'un conglomerat d'empreses, INNOVA, que ha arribat a acaparar el 70 per cent del pressupost municipal.

Mentre mantenia la capitania del holding, Prat va introduir-se a l'Institut Català de la Salut fins a ser-ne president el 2011. L'acumulació de càrrecs salta a la llum per la denúncia de la CUP que obliga Prat a dimitir d'Innova i a deixar la vicepresidència d'un altre grup sanitari privat, USP Hospitals.

El cas arriba a la Fiscalia de Tarragona, que sospita de malversació, estafa i apropiació indeguda. A tot plegat s'hi suma una xifra: el sou de prop de 300.000 euros que Prat hauria cobrat d'INNOVA i que avança la SER. Malgrat tot, el conseller Boi Ruiz, que es qui el va posar davant de l'ICS, continua defensant-lo.

Finalment, Prat cau de l'ICS i l'Ajuntament fa pública una auditoria segons la qual hauria fet i desfet des d'Innova acumulant riquesa i blindant els seus, entre ells el seu número dos a l'ICS, Carles Manté, que hauria cobrat del holding reusenc prop de 800.000 euros i que hauria continuat facturant a INNOVA des d'una empresa privada, CCM Estratègies i Salut. A la investigació de la Fiscalia, cal sumar-hi la querella d'un altre partit, ARA Reus, que investiga el jutjat d'instrucció número 3, que és qui avui ha ordenat l'operatiu.

Cargando