Sociedad

El Govern presenta la impugnació de la declaració sobiranista davant el Tribunal Constitucional

Santamaría recorda a Mas que els càrrecs públics han de respectar la decisió del Constitucional i espera que actuï en "conseqüència" si és impugnada

Soraya Sáenz de Santamaría, en la rueda de prensa del Consejo de MinistrosEFE/Emilio Naranjo

L'Advocacia de l'Estat ha presentat aquest matí la impugnació davant el Tribunal Constitucional de la declaració sobiranista aprovada pel Parlament de Catalunya el passat 23 de gener, una setmana després que ho acorda el Consell de Ministres.

Divendres passat, el Consell de Ministres va acordar impugnar davant l'alt tribunal aquesta declaració per entendre que el seu contingut "no només no és compatible" amb la Carta Magna sinó que "produeix efectes", en plantejar l'inici d'un procés "per al qual mandata a poders públics i ciutadans ", segons va dir la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría

Más información

En aquesta impugnació, el Govern de Mariano Rajoy sol · licita la suspensió d'aquesta resolució fins que es resolgui el conflicte. Tant l'Advocacia de l'Estat com el Consell d'Estat havien elaborat sengles informes a favor de presentar aquesta impugnació basant-se en la vulneració de diversos articles de la Carta Magna, com el 1.2, el 2, el 9 i el 168.

Sáenz de Santamaría ha explicat avui que si el TC admet a tràmit la impugnació presentada pel Govern, es produirà la "suspensió" de la mateixa perquè té "caràcter automàtic". "Com tots els càrrecs públics tenim l'obligació de respectar els processos i les decisions, en aquest cas del TC, tots actuem en conseqüència amb els seus mandats perquè ningú pot estar per sobre de la llei".

El Govern, que en aquest cas no ha optat per plantejar un recurs d'inconstitucionalitat o un conflicte de competències, sinó per emprar la via de la impugnació que ofereix la Constitució, ha expressat el seu desig que el president de la Generalitat, Artur Mas, entengui aquesta actuació, ja que l'Estat té l '"obligació" de complir i fer complir la Constitució, en paraules de la'' número dos'' de l'Executiu.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00