Economía y negocios

El Govern atribueix la petita rebaixa de l'atur als contractes de Setmana Santa

Durant el març l'atur registrat ha baixat dues dècimes, en 1.126 persones. Els sindicats recorden que les xifres són purament estacionals i pitjors que al mateix període de l'any passat

Una oficina del Servei Català d'OcupacióACN

1.126 persones van trobar feina a Catalunya el mes passat, però aquesta dada no és ni molt menys cap antídot per l'angoixa que estan passant els aturats. Al territori català, les contractacions de Setmana Santa han baixat l'atur a tot arreu menys a Barcelona, l'única província on ha pujat. Els sindicats qualifiquen de pràcticament innòcues les noves contractacions: recorden que són puntuals i adverteixen dues coses: que són menys que l'any passat i que cada cop hi ha més persones que deixen de cobrar la prestació

Más información

Les llistes de l'atur tenen inscrites 664 mil persones a Catalunya segons les dades del març publicades avui per la Seguretat Social. La tendència ha estat positiva a les comarques de Girona i Tarragona, on més de 2.600 aturats han trobat feina. El problema és que les xifres a la demarcació de Barcelona han estat dolentes i això significa que al final no és possible llançar les campanes al vol ja que comparat amb el mes de febrer, el descens de l'atur ha estat mínim i degut bàsicament a la Setmana Santa. Ramon Bonastre, número 2 d'Ocupació confia que la tendència millori fins almenys passat l'estiu: "Amb tota la prudència la valoració del mes de març és positiva, en el sentit que es produeix una davallada d'un 0'2 per cent de l'atur registrat, però hem d'estar amatents, perquè tradicionalment al març comença a crear-se ocupació però això només dura fins al final de la campanya d'estiu"

Fins i tot la patronal reconeix que les perspectives no són bones. Javier Ibarz, director de relacions laborals de Foment del Treball, explica que "no es revertirà aquesta situació fins que no disposem d'un escenari de creixement econòmic. Per tant, als mes de juny i juliol, coincidint amb la temporada estival, hi haurà un creixement de l'ocupació, però a la resta de l'any probablement hi haurà un increment de l'atur"

Tot i que l'atur ha baixat i això sempre és una bona notícia, no cal oblidar que actualment hi ha 25.000 desocupats més que fa un any. A més, s'hi afegeixen els aturats de llarga durada que han perdut tots els subsidis com alerta Dolors Llobet, portaveu de Comissions Obreres: "Per nosaltres és fonamental i preocupant que aquest mes hi ha gairebé 8.000 persones menys que al mes passat cobrant la prestació de l'atur i 14.000 menys que al mateix mes que l'any passat. I això vol dir gent que es queda sense cap ingrés"

Miguel Angel Escobar, portaveu UGT creu que la reforma laboral està fent estralls i considera que fins que no s'engegui la maquinària productiva, tot plegat no arrencarà.: "La situació continua sent dramàtica, més enllà d'aquesta dada purament conjuntural. I és dramàtica perquè és fruit d'una reforma laboral que ha fet que cada acomiadament sigui més barat i més fàcil, que no dóna respostes a la crisi econòmica en matèria de reactivació de la indústria i dels sectors que han de tirar endavant l'economia"

A Catalunya s'han fet durant el març 153.000 contractes nous, el que representa un 4 per cent menys que durant el mateix mes de l'any anterior. Els més buscats, els indefinits només representen el 10 per cent del total de tots els contractes que s'han firmat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00