Sociedad

Catalunya limitarà per llei els sous dels alcaldes

La vicepresidenta Joana Ortega explica que la nova reforma local del govern català suposarà la reducció del voltant de 1.000 càrrecs remunerats en els ens municipals i limitarà els sous dels alcaldes

La vicepresidenta del Govern, Joana OrtegaACN

En un esmorzar informatiu del Fòrum Europa-Tribuna Catalunya, Ortega ha presentat els grans eixos de la nova llei catalana, que el Govern portarà al Parlament, i ha recordat que Catalunya té competències exclusives en aquest àmbit, en un moment en què el Govern central també ultima una reforma local.

La nova llei catalana, de la qual només estan exclosos per tenir un règim propi Consell General d'Aran i el municipi de Barcelona, pretén combatre la duplicitat d'administracions i, així, estableix que no hi haurà consells comarcals on hi hagi una àrea metropolitana, com és el cas de la capital catalana.

Más información

El projecte de llei també preveu que les quatre diputacions passin a ser vegueries (jurisdicció administrativa tradicional catalana), a l'espera que s'aprovi una altra llei per incrementar el nombre d'aquests ens supramunicipals de 4 a 7 (Àmbit Metropolità de Barcelona, Alt Pirineu i Aran, Camp de Tarragona, Comarques Centrals, Girona, Ponent i Terres de l'Ebre).

La vicepresidenta ha assegurat que aquesta nova llei, encara en tràmit, no és cap retret ni cap càstig pel món local, però afegeix que vol millorar moltes coses deficients. Suprimirà empreses i elimina un miler de càrrecs, 1.000 sous que deixaran de cobrar els regidors que formen part dels conseller comarcals. Regidors, que igual que els seus alcaldes, també tindran, per primer cop un topall en el seu salari.

Joana Ortega no ha especificat, però, quin serà aquest sostre. Fins ara el govern català havia estat reaci a aquesta mesura perquè preferia respectar l'autonomia dels ajuntaments.

També es fomentarà la mancomunitat de serveis i la fusió voluntària de municipis, tal com han sol • licitat recentment Esterri d'Àneu, Alt d'Àneu, Guingueta i Espot, els quatre a la comarca del Pallars Sobirà (Lleida).

Fora del món local, sobre el nou finançament autonòmic que s'ha de negociar aquest 2013, Ortega diu ara que el Govern català sí està disposat a parlar i negociar amb el govern espanyol, però que no serà a canvi de renunciar a la consulta.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00