Sociedad

El Comitè Europeu per la Prevenció de la Tortura apunta als Mossos

L'últim informe del Comitè Europeu per la Prevenció de la Tortura, organisme que depèn del Consell d'Europa, publicat avui carrega contra els mossos perquè segons diu molts detinguts acusen els agents de suposats maltractaments durant la detenció i després a comissaria

Imatge d'arxiu d'una càrrega dels Mossos d'EsquadraEFE/Albert Olivé

El document també alerta que el Centre d'Internament per estrangers de la Zona Franca funciona com una presó i que han rebut queixes de què la policia va maltractar-hi presumptament alguns dels immigrants retinguts amb insults racistes i cops de porra.

Les afirmacions i recomanacions dels membres del comitè es basen en una visita que van fer a Catalunya a mitjans de l'any 2011. Durant la seva estada asseguren que van rebre moltes acusacions de suposats maltractaments dels mossos durant la detenció i reducció dels detinguts amb coces i cops de puny al cap i al cos a més de cops de porra.

Segons l'informe, a les comissaries es produeixen també nombrosos maltractaments. Per tot plegat, alerten sobre la necessitat de supervisar de forma constant la manera amb què els mossos tracten els arrestats i recomanen a les autoritats que difonguin entre tots els cossos de seguretat, a tots els nivells, el missatge de tolerància 0 cap als maltractaments.

Más información

Es fixen també amb la manera com Afers Interns investiga aquests casos i consideren que en alguns episodis no compleixen els requisits d'eficàcia i recorden que si no es castiguen aquests mal comportaments quan hi ha proves evidents es pot fomentar que s'instauri un clima d'impunitat. I conclouen que com a mesura de mínims, els policies sotmesos a una investigació penal per suposats maltractaments no haurien de tenir contacte amb el públic o amb detinguts mentre duri el procés. El comitè també reclama informació detallada sobre els casos en què s'han fet servir pilotes de goma i els incidents que hi ha hagut.

Per altra banda, l'informe assegura que al Centre d'Internament per Estrangers de la Zona Franca de Barcelona han rebut moltes queixes de víctimes d'un grup de policies que suposadament els bufetejaven i els colpejaven amb la porra als braços i al pit i que ho feien en una habitació destinada a la biblioteca on no hi ha cap càmera de videovigilància.

El comitè també ha elaborat un informe sobre la presó Model de Barcelona, que va visitar el 2012. Critica que estigui massificada, amb una superpoblació de 700 interns més dels que hi caben i posa en dubte la investigació sobre un intern que va morir en una cel.la.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00