Sociedad

Una vacuna contra la diabetis

Un grup d'investigadors de l'Hospital Germans Trias ha trobat una vacuna per prevenir la diabetis tipus 1. De moment l'han provada en ratolins i consisteix en reintroduir un tipus de cèl.lules del sistema immunitari

Un grup d'investigadors de l'Hospital Germans Trias han provat en ratolins, una vacuna que preveu la diabetis de tipus 1. La teràpia consisteix en extreure, modificar i reintroduir un tipus de cèl·lules del sistema immunitari, les dendrítiques, per evitar la destrucció de les cèl·lules beta. Així, les cèl·lules dendrítiques poden frenar la destrucció de les cèl·lules productores d'insulina.

La malaltia, causada per la destrucció de les cèl·lules beta del pàncrees que produeixen la insulina, sol aparèixer en edat infantil o juvenil i no se'n coneixen les causes. Normalment es tracta amb vacunes però en alguns casos es pot trasplantar el pàncrees sencer o una part que contingui les cèl·lules beta.

Más información

Els investigadors han extret cèl·lules dendrítiques dels ratolins i les han modificat 'in vitro' per aconseguir que captin cèl·lules pancreàtiques en fase de mort cel·lular programada. Així, aquestes cèl·lules dendrítiques, en fase prediabètica, poden generar uns senyals que indueixen al sistema immunitari la tolerància cap a les pròpies cèl·lules beta, frenant la destrucció i prevenint l'aparició d'aquest tipus de diabetis.

El treball obre la porta a una futura aplicació a la malaltia humana per evitar el desenvolupament de la diabetis tipus 1 en individus predisposats. Aquesta i d'altres malalties autoimmunitàries es podrien prevenir amb aquesta estratègia, que reeduca el sistema immunitari, evitant l'avenç de l'autodestrucció i restaurant la tolerància cap als propis teixits.

La diabetis tipus 1 és una patologia metabòlica causada per la destrucció de les cèl·lules beta del pàncrees, que produeixen la insulina, una hormona responsable del processament de la glucosa ingerida. En alguns casos es pot trasplantar el pàncrees sencer o la part del pàncrees que conté les cèl·lules beta.

Entrevista a la doctora Marta Vives, de l'hospital de Can Ruti, on han trobat una vacuna per la diabetis 1

01:55

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/20130516csrcsrsoc_6.Aes/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00