Sociedad

Disminuir el dolor amb teràpia canina

El CAP de Magraners-Bordeta de la ciutat de Lleida és el primer de tot l'estat espanyol en oferir teràpia assistida amb gossos per reduir el dolor. Un grup de 10 pacients majors de 65 anys i amb problemes als ossos i les articulacions han iniciat aquesta setmana els tallers.

Disminuir el dolor i reduir el número de fàrmacs que prenen pacients majors de 65 anys amb dolor crònic per problemes osteoarticular. És l'objectiu de la nova teràpia assistida amb gossos que ha posat en marxa aquesta setmana el CAP de Magraners-Bordeta de la ciutat de Lleida. És el primer de tot l'estat espanyol en oferir un tractament d'aquestes característiques.

L'equip que fa la teràpia l'encapçala la doctora Maylos Rodrigo, experta en aquest tipus de tractaments canins i propietària dels tres gossos que durant tres mesos ajudaran a fer exercici a deu dones majors de 65 anys i amb dolor crònic. El Trevol és un golden retrevier que amb pilotes i rutlles realitza exercicis pe ajudar a estimular les cames i els peus de les pacients. La Isabel Blanco, de 70 anys i amb problemes als genolls, explica que els fan "fer exercicis amb les extremitats, amb la pilota i també amb la punta i el taló". Una altra de les participants és la Pepita Altisent, la més veterana amb 82 anys, assegura que llancen la pilota perquè la reculli el Trevol.

Aquest dijous a la tarda, es van iniciar els tallers i després d'una primera sessió les dones asseguren que els ha motivat molt més que no pas una altra activitat. La Cecilia Faura, té 67 anys i pateix fibromialgia: "no és a palo seco, amb el gos t'ajuda i t'anima a fer-ho". I també hi ha qui tot i ser no ser massa amic dels animals, com la Maria del Olmo, de 66 anys, reconeix que "l'animal t'anima a fer coses perquè et fa gràcia".

L'equip que organitza les teràpies esta format per una metgessa, una infermera i un fisioterapeuta.Disminuint el dolor, segons la doctora Maylos Rodrigo, "intentarem reduir la necessitat de medicaments pel dolor", ja que ara en prenen com a mínim cinc al dia. Les pacients tenen l'esperança que amb aquestes activitats, amb jocs i exercicis podran millorar. La Vicenta Vitria, de 80 anys, diu que "m'ho he passat molt bé, he estat molt animada". I a qui confia en poder recuperar una mica més de mobilitat com la Júlia Blasi, de 67 anys, qui només demana "poder posar-se les mitges". El fisioterapeuta, Carles Casanova, diu que es tracta "d'agafar l'hàbit de moviment i pràctica d'exercici per moure les articulacions sense cap mena de sobrecàrrega".

És el primer cop que un CAP ofereix una teràpia assistida amb gossos. Des de 2008 aquest mateix equip ha fet diversos programes pilot en residències i casals d'avis, i també un centre d'educació especial amb nens amb discapacitats intel•lectuals. Altres hospitals com el Sant Joan de Déu de Barcelona o el de Torrejón d'Ardoz a Madrid també fan tallers similars. En tots, s'ha provat que el gos accelera i millora els resultats.

Reportatge sobre la nova teràpia canina que ofereix un CAP de la ciutat de Lleida

02:00

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/20131101csrcsrcat_8.Aes/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00