Sociedad

6.000 persones a teràpia per resoldre problemes sexuals

Els problemes més habituals són l'ejaculació precoç i la disfunció erèctil en el cas dels homes i la falta de plaer o dolor en el de les dones. Però els experts alerten que la crisi econòmica està passant factura amb un problema molt concret: la falta de desig

Ellos y ellas no coinciden en la hora de mayor apetito sexualGetty Images

"No és senzill enfrontar-se als problemes sexuals. Els homes principalment, arriben a la consulta amb el cap cot, arrossegats sovint per la parella i amb ganes de marxar el més aviat possible". Així és com il.lustra Pere Font, director de l'Institut d'Estudis de la Sexualitat i la Parella la vergonya que encara existeix avui dia per resoldre problemes relacionats amb la sexualitat. Tot i això, els experts coincideixen a assenyalar que la situació ha anat millorant en els últims anys. Actualment més de 6.000 persones busquen ajuda a Catalunya per resoldre els seus problemes. Són les dades que es desprenen dels principals centres de referència.

Les problemàtiques més habituals són, en el cas dels homes l'ejaculació precoç o disfunció erèctil, mentre que en el de les dones és la falta de plaer o fins i tot dolor, però alerten que la crisi econòmica fa que molta gent pateixi més angoixa i ansietat i això es trasllada al sexe amb un problema que va en augment: la falta de desig. "No és gens fàcil estar a l'atur, i deixar de ser una persona activa laboralment. Tot això crema, i repercuteix tant a nivell individual com en la vida de parella, com òbviament, en la sexual", explica l'Elena Àngel, psicòloga de l'IESP.

Más información

Els experts apunten que queda encara molta feina per fer en el terreny de la sexualitat. Àngel per exemple assenyala que "observem amb certa preocupació tot allò referent a la masturbació femenina. No està mal vist que un noi descobreixi el seu cos, però en canvi no existeix la mateixa percepció quan es tracta de les noies. Elles només en comencen a parlar quan han arribat a un cert grau de maduresa i seria recomanable que tot el procés de descobriment del cos es pogués viure amb més tranquil.litat".

Però també en el sexe masculí queden deures pendents. Pere Font creu que el principal és "aprendre a parlar de la sexualitat, i en particular dels problemes sexuals, des de la normalitat". En aquest sentit, diu que ha observat un canvi generacional important, que titlla de revolució silenciosa. "Els nois joves s'han desprès de certs rols i models de les generacions anteriors i comencen a parlar d'aquests assumptes amb molta més normalitat".

Les dades de l'Institut de Sexologia de Barcelona demostren que s'estan anivellant les visites: actualment el 50 per cent són dones, el 38 per cent són homes i el 12 per cent, parelles. La Carme Sánchez, una de les responsables del centre, subratlla que és important que la situació l'afrontin les dues parts quan hi ha un problema com aquest. "Quan nosaltres ens trobem per exemple davant d'un cas de disfunció erèctil, partim de la base que el problema és compartit, és a dir, que existeix un problema per a la parella, per a les dues parts, perquè el sexe és una cosa que compartim". És per això que sempre insisteixen en que a l'hora de fer un tractament, és millor que assisteixin totes les dues parts.

El que tots els experts coincideixen a criticar és la falta d'un programa oficial a les escoles i instituts. "És una irresponsabilitat", afirma rotund Pere Font. "I més tenint en compte que hi ha un percentatge de joves considerables que tenen la primera relació sexual entre els 15 i els 16 anys. I educació sexual no vol dir una xerrada d'un dia sobre preservatius i malalties. Vol dir una cosa amb cara i ulls".

Una tesi que comparteix la Carme Sánchez, que va treballar amb la Generalitat per elaborar un programa que finalment va quedar al calaix. Assegura que aquest és un tema cabdal, "no només per evitar el contagi de malalties o els embarassos no desitjats, sinó perquè cal treballar l'aspecte emocional i no s'està fent. No pots treure una cosa de l'altra. Quan es parla d'educació sexual, estem parlant d'educació sexual i afectiva".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00