Sociedad

El RACC proposa zero alcohol per a conductors novells i professionals

La Fundació que dirigeix Miquel Nadal considera que l'increment de les sancions per conduir begut que ha plantejat el govern és una mesura insuficient i mal enfocada

Imatge d'una prova d'alcoholèmia a BarcelonaACN

El RACC considera que la mesura que proposa el govern per lluitar contra l'alcohol al volant (incrementar les sancions de 500 a 1.000 euros) és parcial, insuficient, està mal enfocada i no respon a una política articulada per fer front a aquesta problemàtica. Després d'analitzar les dades dels conductors morts en accident de trànsit que van donar positiu en la prova d'alcoholèmia, la Fundació RACC proposa que s'incloguin en la nova llei de seguretat vial diferents mesures com la taxa zero d'alcohol per als conductors novells (els que tenen el carnet des de fa menys de dos anys) i els professionals (conductors de camions i autobusos).

El director de la Fundació RACC, Miquel Nadal, assegura que amb aquesta actuació, Espanya s'acostaria al que estan fent altres països europeus. I creu que seria encertat perquè en cas d'haver begut, els conductors entre 18 i 30 anys tenen un risc de morir en accident de trànsit que és un 35 per cent superior al de la resta de conductors.

Más información

El RACC també considera poc encertada la voluntat del govern d'incrementar la multa per conduir sota els efectes de l'alcohol de 500 a 1.000 euros. Creu que és una mesura generalista que "dispara a bulto" i que per tant no té el Apunta que tal i com estan els sous en aquest país 500 euros ja són prou dissuasoris i que l'increment de la sanció només s'hauria d'aplicar a conductors reincidents o amb nivells d'alcohol a la sang que superi l'1,2 grams per litre de sang.

A més de mantenir els controls i fer campanyes de conscienciació, la Fundació apunta que s'hauria d'estudiar la possibilitat d'instal.lar alco-locks en camions i autobusos. És un dispositiu que fa una prova d'alcoholèmia al conductor i si dona positiu no deixa engegar el vehicle.

Casc, sí, però no obligatori

La Fundació RACC assegura que és partidària de que la utilització del casc en bicicleta es generalitzi a les ciutats, Però creu que l'obligació per llei és un mal camí. Per això defensa que només els menors de 15 anys hagin de portar aquest element de seguretat viària que redueix la gravetat de les lesions en cas d'accident. Miquel Nadal considera que fer-lo obligatori per a tothom "seria dissuasori per a la utilització de la bicicleta". El projecte de llei plantejat pel govern estableix l'obligatorietat per als menors de 18 anys.

Sobre l'increment de la velocitat màxima en alguns trams d'autovies i autopistes, el RACC es mostra partidari de la mesura sempre i quan sigui selectiva. Que es faci només en trams amb un índex d'accidentalitat, baix, amb radis de curvatura i visibilitat adequats, amb pocs vehicles pesants i un bon estat de manteniment.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00