Sociedad

El president del CGPJ critica els jutges a favor del dret a decidir

En una entrevista a l'Hora L de SER Catalunya, un dels magistrats que va signar el manifest, el jutge de l'Audiència de Barcelona Santiago Vidal, assegura que si aquest òrgan els arriba a sancionar ho recorreran a Europa

El presidente del Consejo General del Poder Judicial y del Tribunal Supremo, Carlos Lesmes, durante la rueda de prensa que ha ofrecido tras la reunión plenaria del CGPJEFE

El President del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, ha criticat el manifest que van signar 35 jutges catalans a favor del dret a decidir. Precisament aquest òrgan és el que ha de decidir si expedienta o sanciona aquests magistrats. En una entrevista a l'Hora L de SER Catalunya un d'aquests jutges, Santiago Vidal, ha dit que, en cas que això passi, recorreran a Europa.

Lesmes considera que els jutges "no poden emetre promunciaments sobre les actuacions d'altres poders públics" i els recorda "que han de ser imparcials".

Más información

El President del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha evitat pronunciar-se sobre la limitació de la justicia universal pero sí que ho ha fet sobre el manifest pel dret a decidir que han firmat 35 jutges catalans, que considera que hi ha un marc Constitucional per celebrar la Consulta, si la Carta Magna s'interpreta d'acord amb el dret internacional.

En una entrevista a l'Hora L de SER Catalunya, el jutge de l'Audiència de Barcelona, Santiago Vidal, que és un dels magistrats que ha signat el manifest, ha criticat que el CGPJ hagi tramitat la denúncia de Manos Límpias, que acusa de sedició aquests jutges.

Vidal confia "que tot quedarà en res", perquè sancionar els jutges que han firmat el manifest "equivaldria a limitar el dret d'expressió".

El jutge de l'Audiència de Barcelona, però, assegura que si se'ls arriba a aplicar alguna mesura disciplinària la recorreran "a Estrasburg", "encara que només sigui una simple amonestació verbal, que no té cap conseqüència", "perquè el dret a la llibertat d'expressió és un dret fonamental, que si els jutgestenim el deure constitucional de garantir-lo als ciutadans, encara molt més a nosaltres mateixos".

Vidal reitera que els jutges que han signat el manifest "no van fer cap pronunciament polític", és a dir que no van posicionar-se "a favor o en contra de la independència de Catalunya", sinó que "només van donar una opinió jurídica" sobre "l'existència d'un marc legal per celebrar la consulta".

Vidal també considera que el fet que el Consell s'estigui plantejant una acció disciplinaria pot generar una certa "autocensura dins la carrera judicial" i que un jutge s'ho pensi dues vegades abans d'emetre una opinió.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00