¿No tienes cuenta?

Regístrate

¿Ya eres usuario?

Entra en tu cuenta

O conéctate con

La Síndrome de Noé, un problema de salut pública

Un estudi de l'Hospital del Mar i la Universitat Autònoma de Barcelona alerta dels riscos de salut pública i mental que té el trastorn per acumulació d'animals

Un estudi altera dels problemes de salut pública que planteja el transtorn per acumulació d'animals, la síndrome de Noé /

Els investigadors reclamen una major atenció a les persones que el pateixen, la majoria persones d'edat mitjana o avançada i socialment aïllats. És el primer estudi que es fa a Europa sobre aquest trastorn.

L'estudi analitza el cas de 27 persones d'arreu d'Espanya que entre els anys 2002 i 2011 van acumular, entre totes, 1.218 animals, principalment gossos i gats. Els casos els va detectar l'Associació Nacional Amics dels Animals (ANAA) arrel de denúncies de veïns i les àrees de psiquiatria de l'Institut Hospital del Mar de Recerques Mèdiques i la Universitat Autònoma de Barcelona els han analitzat.

Segons l'estudi, el trastorn afecta per igual a homes i dones, la majoria supera els 65 anys i 8 de cada 10 viuen sols i són pobres. A més, prop de la meitat dels afectats pel Síndrome de Noé pateixen també Síndrome de Diògenes, el trastorn que porta a acumular objectes.

La manca de recerca sobre la Síndrome de Noé fa que no hi hagi dades sobre quanta gent la pateix, però segons Jaume Fatjó, Director de la Càtedra Fundació Affinity Animals i Salut de la UAB i coordinador del treball, a països com Estats Units on fa més anys que s'investiga, "cada any es detecten 2.000 casos nous de persones que de mitjana acumulen entre 40 i 50 animals a casa".

Segons Fatjó, els riscos són triples: de salut humana per a qui el pateix; de manca d'higiene i salut pels animals; i de salut pública perquè generen plagues i malalties. Per això, els investigadors d'aquest estudi ja han començat a treballar amb administració, salut i associacions d'animals per crear un protocol d'actuació.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?