Sociedad

L'Aplec reivindica el garrotin

Amb 175.000 euros de pressupost, la 35ena. edició preveu atraure 250.000 visitants i el consum entre els collistes de fins a 12 tones de caragols

Una de les colles de l'Aplec del Cargol de 2013 -foto: ACN-

L'Aplec del Cargol arriba el penúltim cap de setmana de maig a la 35 ena edició amb un pressupost de 175.000 euros, lleugerament per sobre de l'any passat, i la previsió de consumir fins a "12 tones de caragols" durant els tres dies de festa als Camps Elisis, segons el vicepresident de la Federació de Colles de l'Aplec, Ferran Perdrix.

La idea és atraure fins a 250.000 visitants, incloent les colles que vindran de Perpinyà, on enguany hi ha recalat la promoció del "Caragol Tour", una promoció que la Federació de Colles de l'Aplec fa des que va rebre la qualificació de Festa d'Interés Turístic Nacional, al 2004. Des de llavors ha visitat 35 punts de l'exterior de les terres de Lleida, bàsicament de l'Estat espanyol, Andorra i sud de França.

100 colles

Això ha fet que malgrat la crisi, la festa s'hagi mantingut en les 100 colles de cada any i que sempre n'hi hagi unes quantes en llista d'espera. Ara n'hi ha cinc i així com temps enrere alguna va poder entrar en substitució d'alguna altra que es va desfer, enguany no se n'ha donat cap de baixa.

Segons ha explicat Perdrix, una de les novetats enguany és un festival de garrotín, que se celebrarè en el marc de la Setmana Cultural de l'Aplec, dijous a les 20.30 a l'Amfiteatre dels Camps Elisis. S'hi compta amb la participació de "Lo Beethoven", Xavier Boira, Los Moniatos, La Violeta i lo Machinet. Segons Perdrix "recuperem tot el que és els balls de garrotín, cultura popular lleidatana que s'havia oblidat o menyspreat aquests darrers anys i que volem recuperar i ficar en el primer ordre del dia". En les convocatòries del Centre Obert que per la tardor organitza l'ajuntament al centre històric, la Fecoll, en tant que entitat del barri, també ha inclòs darrerament una actuació de garrotín per animar les activitats. Enguany, a l'Aplec, serà el primer en què el garrotín tindrà un espai propi dins la Setmana Cultural.

Bové i Llimac

Pel que fa als premis, enguany el caragol bover serà per la família Márquez, perquè, segons Perdrix, sempre que poden reivindiquen la cuina del caragol, i el caragol llimac per a la UEFA per programar la final de la Champions coincidint amb l'Aplec. Enguany és el quart que això passa. Segons Perdrix, els ha contestat el mateix president de la UEFA, Michel Plantini, agraïnt el premi però lamentant que no el pot anar a recollir justament perquè ho ha de preparar tot pel partit. Si algun dia li dónen el bover, sí que vindrà a recollir-lo, segons especifica a la carta, assegura Perdrix.

Vicente Ferrer

L'entitat solidària amb la que enguany col.laborarà l'Aplec és la Fundació Vicente Ferrer, que durant l'Aplec vendran caragols fets de punt. El que recollin servirà per finançar un projecte solidari a la India. Com a contrapartida, persones vinculades a la fundació oferiran com a espectacle al passeig central dels Camps Elisis balls de "Bollywood" als quals s'hi podrà afegir tots aquells que en tinguin ganes.

Pel que fa a les infraestructures, enguany hi haurà cinc punts on dipositar la brossa (l'any passat n'hi havia quatre) i es farà un pla pilot amb un contenidor de vidre nou, més segur que els que fins ara repartia Ilnet per l'Aplec. Si funciona, també es farà servir en altres punts o festes que s'organitzin a la ciutat, ha afegit Perdrix.

Ferran Perdrix, vicepresident de la Fecoll: "es menjaran 12 tones de caragols, a l'Aplec del Caragol"

00:14

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/20140513csrcsrcat_26.Aes/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00