Sociedad

CDC adverteix Duran que no pot continuar de portaveu si deixa la Federació

El secretari d'Organització de CDC, Josep Rull, veu amb "perplexitat" la intenció de Duran que, segons publica El Periódico, passaria per deixar de ser número 2 de la Federació i mantenir-se de portaveu al Congrés

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i LleidaACN

Convergència democràtica avisa Duran que no pot deixar de ser número 2 de CiU però mantenir-se a l'hora com a portaveu al Congrés. Si no combrega amb el full de ruta no pot ser la veu de la federació a Madrid. És la reacció després de conèixer que el líder democristià vol deixar la secretaria general de CiU i que no renuncia a presentar-se a president de la Generalitat si finalment hi hagués eleccions plebiscitàries.

Más información

La intenció de Duran passaria per no presentar-se com a candidat de CiU a les generals, deixar de ser número 2 de la federació i president de la comissió d'assumptes exteriors del Congrés, però, en canvi, mantindria la seva funció de portaveu a la càmara baixa fins que s'esgotés aquesta legislatura i continuaria com a líder d'Unió democràtica.

De fet, fins i tot es plantejaria presentar-se com a candidat a la Generalitat, una possibilitat que ja apuntava en una de les seves últimes cartes web.

No és cap secret que el procés sobiranista ha desgastat les relacions dins de la federació nacionalista: el propi Duran ha sortit a defensar una tercera via que no contempla cap consulta i que no defensen els seus socis de Federació.

I és per això que després de mesos de desavinences Duran fa públic el seu malestar -alhora que marca perfil- i deixa caure la seva intenció de renunciar com a número 2 de la Federació.

Des de Convergència Democràtica asseguren que no coneixien la noticia que apareix publicada al Périodico.

El secretari d'Organització, Josep Rull, assegura que ha causat "perplexitat" i que el partit "no en sabia res".

Des de CDC, fonts consultades per SER Catalunya, asseguren que respecten la decisió però deixant clar que el que proposta Duran no és factible. Si no està d'acord amb el full de ruta marcat per CiU, que passa per una consulta el 9 de novembre, no pot deixar només alguns càrrecs: ha de renunciar també a ser portaveu de la Federació al Congrés.

Argumenten que si no combrega amb el que han pactat tots dos partits als programes electorals, no pot pretendre ser la seva veu a Madrid.

De fet, Rull expressava el mateix públicament, assegura que "no té massa sentit que el portaveu de CiU a Madrid sigui la persona que renuncii a la secretaria general de CiU".

Des de Convergència asseguren que si hi ha trencament o no dins la Federació dependrà de Duran. La seva decisió es faria oficial després de la coronació del nou Rei.

Precisament la successió a la corona és la gota que ha fet vessar el got, perquè Duran NO esta còmode amb l'abstenció de CiU a la llei que ha de regular el relleu monàrquic.

<a name="despiece1"></a>Ortega remarca el compromís de Duran i d'Unió amb la consulta

Duran llançava el globus sonda i immediatament el partit el matitzava. La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, d'Unió, ha reconegut en una entrevista a TV3 que Duran "reflexiona" sobre aquesta possibilitat.Però Ortega assegura que és només això, una "reflexió", que no "està decidit", tot i que fonts consultades per aquesta redacció donen per fet que hi haurà moviments.Ortega assegura que tant el propi Duran i Lleida com Unió estan "compromesos" amb el dret a decidir i amb la consulta 9 de novembre. Ortega ha evitat parlar de possibles relleus a Unió.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00