Sociedad

Els pagesos tornen a les tractorades per les ajudes agroambientals | 22-06-2014

El govern català preveu retallar d'un 25% les ajudes dels Plans de Desenvolupament Rural. Els pagesos alerten que la reducció prevista suposarà una disminució de 650 euros per hectàrea en ajudes agroambientals

La Unió de Pagesos torna a la càrrega a Reus. Una seixantena de tractors han col?lapsat els pagesos de Prim i Sunyé aquest dissabte al matí, dia de mercat i de mercat de brocanters i antiquaris. Els pagesos s'han aturat a la seu del Departament d'Agricultura a Reus abans de continuar el seu camí, que ha transcorregut sense cap incidència. La protesta s'ha produït també a d'altres punts de la geografia tarragonina, concretament a Móra d'Ebre, Amposta i Tortosa. Ahir, els pagesos es van mobilitzar a Lleida.

Els pagesos tornen a les protestes un cop més, aquesta vegada per protestar per les retallades previstes en el Pla de Desenvolupament Rural, que el 2015 està previst que es vegi retallat en un 25%, dels més de1.000 milions d'euros als 800. Josep Fortuny un dels portaveus d'Unió de Pagesos al Baix Camp, assegura que aquesta retallada pot suposar rebre 650 euros menys per hectàrea a partir de l'any vinent: 'i això que Europa ens regula molt bé com hem de fer la nostra feina, amb processos que encareixen molt més el producte. Si ens treuen les ajudes, que no subvencions, veurem minada la nostra competitivitat davant els companys europeus'. Fortuny assegura que la voluntat del pagès català és la de conrear productes de la màxima qualitat, 'de primera divisió', però que les polítiques del govern català poden acabar matant el pagès.

Ajudes guanyades amb suor

Un dels dirigents històrics de la Unió de Pagesos, Salomó Torres, recorda com es van aconseguir les ajudes agroambientals, ara fa poc menys de 20 anys: 'van ser 8 mesos de lluita constant, d'assemblees cada setmana, de protestes als carrers, i fins i tot un grup de companys ens vam tancar durant 2 mesos a la Catedral de Tarragona'. Salomó recorda que aleshores es comptava amb el suport de 'tota la societat civil, i fins i tot de partits polítics. Ara el govern català ens vol prendre aquella lluita, aquella fita, que tan ens va costar assolir'. Torres afegeix que el moment en que es vol reduir substancialment l'ajuda és prou complicat per si mateix. 'La crisi econòmica ha colpejat greument la pagesia, ara som menys i ens guanyem més malament la vida'. De nou, a la protesta d'aquest dissabte, han tornat a haver-hi crítiques a les marques blanques dels supermercats, que redueixen el preu de productes bàsics que els pagesos elaboren, asseguren, amb molta més qualitat

Col·lapse al centre de Reus

La protesta dels pagesos ha tingut lloc en un dia de mercats a Reus. S'ha iniciat al Passeig Mata, que ha vist com una seixantena de tractors aparcaven en un dels laterals del passeig fins que s'ha iniciat la marxa.

La protesta ha transcorregut amb total normalitat pels passejos, primer el Sunyer, on un autobús s'ha vist afectat per la mobilització i s'ha vist retardat notablement en el seu horari. El pas per la Plaça de les Oques, a tocar del Mercat Central, ha estat pacífic gràcies a la supervisió dels cossos i forces de seguretat que han dirigit el trànsit en un horari complicat.

A l'arribar al Passeig Prim on, com cada dissabte, s'hi celebrava el Mercat d'Antiquaris i Brocanters, els visitants i els clients observaven astorats la tractorada imponent, que ha anat transitant fins a arribar a la seu del Departament d'Agricultura de la Generalitat a Reus.

Allí, Josep Ferré, ha agafat un micròfon i ha arengat els pagesos que protagonitzaven la protesta: 'No pot ser que el departament no estigui per la diversificació, la formació i la producció ecològica'. Després d'assegurar que el govern vol 'carregar-se' la pagesia, ha acabat el seu discurs amb un missatge polític: 'El 9 de Novembre els pagesos anirem a votar. Nosaltres estarem al costat del país i del govern... però que el govern estigui també al costat nostre'. Els pagesos es reuniran el proper dijous, a La Selva del Camp, en una assemblea que ha de servir per decidir properes accions de protesta si el Departament d'Agricultura no es vol asseure a negociar amb el sindicat agrari.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00