Sociedad

Mor Dolores Pla Brugat, catalana especialista en l'exili espanyol

Segons informen mitjans mexicans, la historiadora catalana Dolores Pla Brugat va morir diumenge als 60 anys

La historiadora catalana Dolores Pla BrugatESPECIAL

Segons informen mitjans mexicans com el diari Proceso, la historiadora catalana Dolores Pla Brugat va morir diumenge als 60 anys. Era investigadora de la Dirección de Estudios Históricos del Instituto Nacional de Antropología i Historia (INAH) i allà coordinava el seminari 'Inmigrantes en la Historia de México'.

Pla Brugat era també directora del projecte d'història oral 'Refugiados Españoles en México', i a més va investigar per l'exposició 'El exilio espanyol en la Ciudad de México', junt amb l'etnòleg Sergio Raúl Arroyo. Aquesta mostra s'havia inaugurat feia poc més de tres setmanes al Museu de la Ciutat de Mèxic.

Al parlar d'aquesta exposició, la historiadora explicava que "ens interessava deixar clar que era la història d'un col·lectiu, no només d'unes quantes persones [...] sinó que l'exili va ser una història col·lectiva a partir d'una diversitat de gent que es va vincular de moltes diverses maneres a Mèxic". Pla Brugat va destacar en aquesta presentació que l'exili va ser un fenomen enriquidor tant per a Mèxic com per a Espanya, en el qual va haver-hi gent de totes les edats, classes socials i formació, i no només intel·lectuals, com normalment es destaca.

Dolores Pla Brugat va néixer a Vilasacra, a Girona, al 1964. Va realitzar estudis de doctorat en història a la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic. Va ser membre del Sistema Nacional d'Investigadors i la seva recerca es va centrar a l'exili republicà espanyol, utilitzant com a metodologia la història oral.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00