Sociedad

Es desploma la matrícula a Arquitectura tècnica a la UdL

Només s'han matriculat 8 alumnes a primer, davant dels 23 del curs passat. La UdL i el sector d'aparelladors ho atribueixen a la repercussió de la crisi del sector immobiliari.

Imatge de l'edifici del Rectorat de la UdL FOTO: RÀDIO LLEIDA

La demanda per començar a estudiar la carrera d'aparelladors ha caigut fins a ser pràcticament nul·la, passant de 23 a només 8 alumnes matriculats per al curs 2014-2015. El número de matriculats queda lluny de les 40 places que s'ofereixen en aquesta titulació a la Universitat de Lleida.

Malgrat això, el vicerector de docència de la UdL, Paco Garcia, rebutja eliminar-la perquè "la UdL no està per tancar cap titulació, lo que volem és enfortir-la" i "lo que no podem fer és castigar als estudiants, siguin pocs o molts de Lleida". Aposta per fer "una formació el més professionalitzadora possible", amb dobles titulacions o amb convenis internacionals, per intentar captar alumnes de fora, més enllà de les comarques lleidatanes.

El sector reclama màsters

Els aparelladors creuen que la formació s'ha de completar amb màsters i postgraus. El president del Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Lleida, cal més formació "en la línia de la rehabilitació, les noves tecnologies, l'eficiència energètica que convindria pel futur sector de la construcció, que sembla que és cap on anirà". És una qüestió de la qual també en parla Garrofé en l'editorial de la revista del Col·legi d'aquest mes de setembre. I és que a la baixada de la construcció,l'atur i la manca d'oportunitats laborals s'afegeix la incertesa dels aparelladors, segons el sector, per la pèrdua de l'obligatorietat en el visat de l'execució d'obres.

Repunta Agrònoms

La disminució de matriculats no és només exclusiu de la carrera d'Arquitectura Tècnica, també ha anat caient l'interès per estudiar Estudis Catalans i Occitans, el que era Filologia Catalana, per la davallada de la contractació de docents durant els últims anys. Aquesta baixada contrasta però amb l'augment que han experimentat les titulacions d'Agrònoms i Forestals, després d'anys de caigudes. Enguany entres totes dues acumulen uns 90 matriculats, un 18 per cent més que el mateix període de l'any passat. Cal recordar que són dades provisionals, ja que el període de matrícula encara està obert fins a finals d'octubre.

Paco Garcia, vicerector de docència: sobre Arquitectura "la UdL no està per tancar cap titulació, cal enfortir-la"

00:24

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/20140916csrcsrcat_29.Aes/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Pere Garrofé, pt Col·legi Aparelladors: calens màsters "en la línia de la rehabilitació" i "l'eficiència energètica"

00:12

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/20140916csrcsrcat_30.Aes/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00