Actualidad

Catalunya estudia com recuperar el retorn d’envasos

La Generalitat encarregarà un estudi abans de finals d’any per mesurar l'impacte econòmic i ambiental que tindria recuperar aquest sistema de deixar un dipòsit a la botiga per cada envàs reutilitzable que comprem

Barcelona

L'Agència de Residus de Catalunya es mira amb molts bons ulls aquest sistema de retorn d'envasos vigent a Catalunya fins els anys vuitanta. Per això, segons ha explicat a SER Catalunya, el seu director, Josep Maria Tost, abans de finals d'any obriran un concurs per adjudicar un estudi que mesuri l'impacte que tindria. És a dir, què suposaria per a les empreses envasadores, pels comerços, per les plantes de reciclatge o pel medi ambient recuperar la tradició de tornar els cascs buits a les botigues.

Catalunya estudia com recuperar el sistema de retorn d'envasos

07:37

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/000WB0605420141029185814/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Tost recorda l'èxit que va tenir la prova pilot que van fer l'any passat a Cadaqués de la mà del col.lectiu Retorna. En aquell assaig de dos mesos i mig es va assolir un índex de retorn del 92% i per això, diu, ara volen estudiar com funcionaria aquest sistema a tot Catalunya.

La proposta que fa el col.lectiu ecologista Retorna és deixar 10 cèntims a la botiga per cada envàs que comprem i recuperar aquest dipòsit quan retornem l'ampolla, la llauna o el bric en aquell o qualsevol altre establiment.

Segons Tost, "s'ha perdut la cultura de reutilitzar i a més, reciclem poc". De fet, en sis anys Catalunya ha d'estar reciclant la meitat dels residus que genera. Ara en recicla un 38%. Si no ho fa, Europa podria sancionar-la.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00