Sociedad
RECERCA

Identifiquen la variant d’un gen relacionat amb la impulsivitat

Ho han fet investigadors de la Universitat de Lleida i l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida. És la predisposició a respondre a estímuls sense tenir en compte les conseqüències.

En el gràfic: a cada banda de la regió central, la línia horitzontal es manté constant en un valor a prop de zero, indicant que no hi ha diferències entre els genomes comparats. En la regió central de la imatge veiem que la línia baixa en aquelles persones que tenen menys de dos còpies (una o zero) o bé puja per aquelles que tenen tres o més còpies. És en aquesta regió central on es troba el gen SIRPB1.UdL

Lleida

Es tracta del gen SIRPB1, localitzat en el cromosoma 20. Els experts han comparat i analitzat una variació de genomes en nombre de còpies, que són les regions d’un cromosoma. Poden estar absents o presentar-se una vegada o diverses. Les persones amb puntuacions més baixes en el test d'impulsivitat, les més prudents, presenten un número de còpies més alt.

El professor de la Facultat de Medicina de la UdL, Joan Fibla, explica que "podríem considerar que algun gen proper a aquesta regió actua com a element de modulació entre el agosarament i la prudència. Aquest gen podria ser el SIRPB1, ja que hem vist que la seua expressió varia en funció del nombre de còpies".

Els investigadors han treballat amb un grup de 260 homes voluntaris, mesurant el grau d'impulsivitat mitjançant test de personalitat i realitzant test genètics, per després creuar dades. Els efectes també s'han avaluat en embrions de peixos zebra. Ara volen estudiar si també està implicada amb l’alzhèimer i l’esquizofrènia.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00