Directo

VÍDEO | La cantante María De la Flor presenta su EP 'Resalada' en 'Hoy por hoy'

Sociedad
CENTRALS NUCLEARS

Vandellòs I 25 anys després

Fem un repàs sobre com es va viure l'accident nuclear més greu a l'estat espanyol 25 anys després de la mà dels seus principals protagonistes

La central nuclear Vandellòs I ja desmantellada l'any 2009ACN

Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

Era dijous, 19 d'octubre de 1989, 21:41 a la central nuclear de Vandellòs I tot funcionava amb total normalitat, la central estava al 100%, estable, fins que es va declarar un incendi a la zona de turbines, produint fins a dia d'avui, l'accident nuclear més greu de tot l'Estat i un dels més destacats a nivell internacional.

Records

El que era alcalde de Vandellòs i Hospitalet de l'Infant en aquells moments, ara fa 25 anys, Carles Barceló, recorda que va ser "un dia que no s'oblida fàcilment" precisament aquell 19 d'octubre "havíem inaugurat l'Institut d'ensenyança secundària a l'Hospitalet, tot havia anat molt bé". Va ser en aquell moment, al vespre, estaven tots els alcaldes de la zona reunits parlant i "ens truquen i ens diuen que s'havia calat foc a Vandellòs I". Aquells dies feia poc temps que s'havia posat en funcionament Vandellòs II i havia tingut alguns problemes, "tots pensàvem que es tractava de Vandellòs II".

"El disseny original de Vandellòs I era evidentment molt pobre i va quedar en evidència".

L'accident va obligar al Govern Civil de Tarragona a activar el pla d'emergència nuclear de Tarragona, el pla PENTA. Un pla que es va activar pràcticament a cegues sense conèixer la magnitud de l'accident. Barceló assegura que tot plegat es va viure amb molta tranquil·litat, "nosaltres no vam passar cap trauma, sí que estàvem seguint el tema i ens assessoràvem a través dels tècnics".

Defecte original en el disseny 

Dues dècades després, el cap de l'àrea de planificació d'emergències de la subdirecció general d'emergències del Consejo de Seguridad Nuclear, José Manuel Martín Calvarro, explicava que tot plegat era un defecte original en el disseny de la central i que no tenia res a veure amb l'envelliment de les instal·lacions. L'incident va fer que la temperatura del circuit de refrigeració del reactor quedés a tan sols tres graus de produir un vessament radiològic a l'atmosfera i que hagués descancadenat en tragèdia. Arran dels fets, es van imputar cinc persones per les responsabilitats en l'accident . El judici es va celebrar deu anys després i la sentència va absoldre els cinc alts càrrecs de l'empresa explotadora de la central per considerar que l'incendi va ser inevitable per un error de disseny que era desconegut i indetectable

La societat civil en peu de guerra

Concentració per demanar el tancament de les centrals nuclears

Tot plegat va fer saltar les llums d'alarma entre la població que va sortir al carrer a demanar el tancament de les centrals nuclears. Més de 40.000 persones es van manifestar a Barcelona sota el lema "Tanquem les nuclears, la primera Vandellós". Finalment la central va tancar el 30 de maig de 1990 i des del 2004 va entrar en estat de latència. Tot i això, des de les entitats ecologistes alerten del perill que suposen aquest tipus d'instal·lacions, especialment les catalanes. Eloi Nolla, portaveu d'ecologistes en acció, explica que les centrals nuclears catalanes "són les primeres en el rànking d'incidències a nivell de l'estat espanyol" i afegeix "concentren de mitjana el 60% de totes les incidències".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00