Actualidad
PROJECTE HOME

Creix un 57% el nombre de persones en tractament per addicció a l'alcohol

Una de cada tres persones que segueix teràpia té feina i la resta reben ajut familiar o cobren una pensió

An employee pours a glass of Staropramen beer from a tap dispenser in the visitor's center bar at the Pivovary Staropramen A.S. brewing company, operated by Molson Coors Brewing Co., in Prague, Czech Republic, on Tuesday, Nov. 4, 2014. Molson Coors bought StarBev LP, which operates nine breweries in central and eastern Europe including the Czech Republic, the home of Prague-based Staropramen, as well as Hungary, Romania and Bulgaria from CVC Capital Partners Ltd. for 2.65 billion euros ($3.5 billion) in April 2012. Photographer: Martin Divisek/Bloomberg / Martin Divisek BLOOMBERG

Barcelona

La crisi ha abocat moltes persones a la beguda, o -en els casos dels que ja estaven alcoholitzats- n'ha agreujat el quadre. La mateixa crisi, però, ha fet veure a molts malalts que havien de fer teràpia perquè en perdre la feina la seva situació personal s'ha deteriorat fins a límits insostenibles. El resultat és que cada cop hi ha més addictes a l'alcohol que fan teràpia per a deixar-ho.

Projecte Home, una de les principals entitats que es dedica a fer teràpia a Catalunya ha detectat un increment del 57% de pacients en els últims 5 anys. Diuen que amb la crisi més persones s'han vist abocades a buscar una solució ja que perdre la feina, per exemple, ha estat el detonant per adonar-se que necessitaven ajut.

L'ONG, que tracta les addiccions des de fa 20 anys, ha vist com aquest 2014 el nombre de pacients que atén per alcoholisme supera per primera vegada els addictes a la cocaïna. La majoria són homes d'uns 40 anys que van començar a beure a l'adolescència o abans i que porten quasi mitja vida depenent d'una ampolla. Una de les terapeutes de Projecte Home, Jessica Farias, que els fa les primeres entrevistes, explica que hi ha diversos motius per demanar ajut: "Arran d'un fet puntual com perdre la feina els ajuda a demanar ajut, o la separació de la parella, una hepatitis aguda o la retirada del carnet per alcoholèmia. Molts cops conseqüències directes fan que ells demanin ajuda".

Només 3 de cada 10 addictes a l'alcohol atesos per projecte Home tenen feina. La resta depenen dels ajuts familiars o bé cobren de l'atur o una pensió: "Recorren a l'alcohol com una droga barata i que es permet. A més, dins la cultura del bar si estic sense feina on passo el temps lliure", diu Farias.

Un 70% dels usuaris estan enganxats a l'alcohol i també a la cocaïna o al cànnabis. Els alcohòlics solen portar més anys amb aquest problema quan demanen ajut. L'ONG té molt clar que el fàcil accés a la beguda i la baixa percepció de risc fa que incrementi el nombre d'addictes. Com que és relativament barata també és més accessible en temps de crisi. Projecte Home insisteix que cal potenciar els programes de prevenció a les escoles, controlar més la venda als menors i aconseguir detectar-ho abans.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00