Sociedad

El fiscal general imposarà a la fiscalia catalana la querella contra Mas

El fiscal superior català s'ha oposat al procediment contra el president de la Generalitat per "no considerar procedent iniciar accions penals"

D'esquerra a dreta, el fiscal superior de Catalunya, José Maria Romero de Tejada, el president de la Generalitat, Artur Mas, i el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce / CONSUELO BAUTISTA El País

Madrid

El fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, ha donat l'ordre perquè la fiscalia de Catalunya presenti una querella contra els responsables del procés de participació ciutadana i ha convocat a la Junta de fiscals de Sala per escoltar la seva opinió.

L'ordre de Torres Dulce ha de ser acatada per la fiscalia de Catalunya tot i que s'ha negat a presentar querella contra els responsables de la consulta perquè "de moment no considera procedent iniciar accions penals", segons ha dit el fiscal superior de Catalunya , José María Romero de Tejada.

Aquest fiscal català ha hagut de invocar l'article 27 de l'Estatut orgànic del ministeri fiscal pel qual pot expressar que es nega a acatar una ordre tot i que finalment ho hagi de fer.

En virtut d'aquest precepte, Torres Dulce ha convocat el proper dimecres 19 de novembre al seu òrgan assessor, a la Junta de fiscals de Sala, per escoltar l'opinió de la cúpula de la carrera fiscal i ratificar la seva decisió o reconsiderar. El que digui la Junta de fiscals no és vinculant per a Torres Dulce. Per tant, hi haurà querella tot i que encara està per veure contra qui o els qui i perquè delictes.

La Fiscalia Superior de Catalunya va iniciar el 8 de novembre Diligències d'Investigació davant de la realització d'actes (cessió de locals públics, elaboració de paperetes, distribució d'urnes, etc ...) per part del Govern de la Generalitat de Catalunya contraris a la suspensió cautelar dictada pel TC. Alhora, el 9-N va informar en les diferents denúncies ciutadanes a favor de l'admissió a tràmit de totes elles per entendre que existien indicis racionals de delicte.

Al final del procés de participació ciutadana, la Fiscalia General de l'Estat va sol·licitar d'aquesta Fiscalia una valoració juridicopenal dels fets recollits en aquestes diligències als efectes d'adoptar les accions legals.

Fins ara han arribat 12 denúncies contra Mas per un delicte de desobediència davant del TSJC que ha designat un ponent per cadascuna de les denúncies seguint el torn de repartiment establert per la sala i han remès a la Fiscalia perquè informi sobre si són favorables o no a la seva admissió a tràmit.

Un cop la Fiscalia ha decidit presentar aquesta querella, el TSJC conformarà la sala d'admissions que formarà el president del TSJC, Miguel Ángel Gimeno, i dos magistrats més, dels quals un d'ells serà ponent.

Aquesta sala ha de dictar una resolució on es acordarà l'admissió o no de les denúncies presentades i, en el cas que s'admetin, el ponent es convertirà en magistrat instructor de la causa que pot assumir totes les denúncies presentades.

Artur Mas haurà de fer front a una imputació que comporta penes d'inhabilitació per a l'exercici de càrrec públic entre sis mesos i dos anys.

Javier Álvarez

Javier Álvarez

Ha desarrollado la mayor parte de su carrera en La Cadena SER donde esta vinculado a la sección de Justicia...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00