Sociedad
EDUCACIÓ

Buscant una sortida entre l'ESO i la FP

Quatre instituts de Catalunya posen a provar una nova titulació enfocada a alumnes amb dificultats per superaqr l'educació secundària obligatòria.

Un dels professors del programa de formació professional, conversant amb dos alumnes durant una sessió pràctica d'electricitat a l'Institut Comte de Rius de Tarragona. / Roger Segura ACN

Tarragona

Recuperar la motivació de l'alumne i evitar la seva sortida del sistema educatiu. Aquests són els objectius de fons de la nova titulació que s'imparteix aquest curs, com a prova pilot, en quatre instituts catalans. Els programes de promoció professional s'adrecen a alumnes amb dificultats per superar l'ESO i permeten obtenir en dos anys el graduat d'ESO i un títol d'FP de nivell inicial. "Quedar-me a l'institut no m'hagués obert moltes portes i aquí aprofito més el temps", admet l'Ismael Khirchi, un dels setze inscrits a l'Institut Comte de Rius de Tarragona. En aquest centre s'imparteix formació en electricitat i electrònica, a més de continguts de llengua, ciències socials i ciències aplicades.

Una segona oportunitat

L'impuls d'aquesta titulació s'ha convertit, per a aquests joves de 16 i 17 anys, en "una segona oportunitat per a poder formar-se", segons subratlla el director de l'Institut Comte de Rius de Tarragona, Francesc Roca. El grup tarragoní d'aquesta prova pilot, format per setze nois, va començar les classes dilluns passat. Durant els primers dies han conegut als professors i se'ls ha introduït en les diferents matèries que tractaran. De moment, la resposta està sent molt positiva. "Ens diuen que aquí estan traient el millor que tenen dins", destaca Roca.

Arribar fins aquí, però, els ha suposat un repte afegit. Els 25 aspirants van haver d'enfrontar-se a una entrevista amb l'equip docent del centre on van haver de defensar el seu currículum i, per damunt de tot, demostrar la seva motivació per continuar formant-se. Després de reunir-se amb les famílies, se'n van matricular setze, tants com places ofereix aquest institut del barri de Sant Pere i Sant Pau. "Diem que hem matriculat setze alumnes i setze famílies, perquè és una qüestió de coresponsabilitat", exposa el director.

"Volem recuperar l'autoestima dels alumnes pels estudis, crear un itinerari professionalitzador i prevenir l'abandonament escolar", resumeix el director del Comte de Rius. Es pretén que els estudiants entenguin aquesta nova etapa com una oportunitat que exigeix implicació i responsabilitat a parts iguals. Les jornades s'han organitzat en mòduls de classes d'una o dues hores per fer-les més dinàmiques. Aquí, el paper dels tres docents que tracten amb els alumnes és clau. "Estan aportant molta il·lusió i ganes perquè aquest projecte pilot sigui una oportunitat per a futures promocions", destaca Roca.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00