Sociedad
DIA INTERNACIONAL CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE

Baixen els casos de maltractaments però són més crítics

El 13% de les afectades tornen amb l'agressor i més de la meitat no es presenta denúncia

Un moment de la presentació del balanç de l'equip d'atenció a la dona per violència de gènere / SFGA

Andorra la Vella

Baixa el nombre de casos de violència domèstica però són més greus.

L'Equip d'Atenció Integral a la Dona ha atès 135 casos de violència envers les dones en el què portem d’any, dels quals 55 són nous.

Les dades demostren una disminució del nombre d'expedients respecte els anys anteriors però són més crítics.

telèfon gratuït

El telèfon d'atenció a les víctimes és el número gratuït 181

Només cal donar un cop d’ull a les estadístiques sobre el perfil de dona maltractada atesa per aquest servei per saber que la situació s’ha agreujat: de mitjana edat, treballadora, nacionalitat espanyola o portuguesa i casada; Porten molts anys amb la seva parella i tenen greus problemes econòmics. El 13% de les afectades han tornat amb l’agressor i en més de la meitat dels casos no han presentat denúncia. La psicòloga Elsa Rodríguez explica que “encara hi ha molta por a les represàlies”.

De la seva banda, Joan Carles Villaverde, cap d'Atenció Social i Primària, explica que se n'atenen una mitjana de cinc casos i mig mensuals. Reconeix que s'han obert menys dossiers per dos factors: la disminució de la població i la falta de coneixement del servei per part de les afectades. Per això s'està treballant en millorar el protocol.

L’aspecte positiu de les dades és que un 37% de les dones ateses han acudit a l'Equip d'Atenció Integral per pròpia iniciativa. L'educadora social, Mireia Porras, assenyala que “això és bo perquè les víctimes coneixen molt més l'organisme i hi ha més conscienciació”.

PROPOSICIÓ DE LLEI

Els tres grups parlamentaris han presentat avui, coincidint amb el Dia Internacional de la violència de gènere, una proposició de llei contra aquesta xacra social

Pel que fa als recursos destinats, han estat 126.000 euros, un 60% per sobre del 2013. Joan Carles Villaverde ha anunciat que des del proper gener es disposarà d'un nou pis d'acollida i no descarta adquirir-ne un tercer.

Proposició de llei

D’altra banda, els tres grups parlamentaris han presentat avui una proposició de llei contra la violència de gènere que no contemplarà la part de no discriminació e igualtat, que quedarà per a la propera legislatura.

Amb motiu del dia internacional contra la violència de gènere els tres grups parlamentaris han presentat el que es dirà “Llei per a l'eradicació de la violència de gènere i domèstica” que preveuen acabar-la aquest mes per aprovar-se abans no s’esgoti la legislatura. La part sobre la no discriminació e igualtat quedarà posposada.

La consellera de DA, Patricia Riberaygua, ha explicat que “pot ser vàrem ser massa ambiciosos per fer una llei integral” el què ha provocat un important retard en la seva aprovació malgrat disposar del consens de tot l’arc parlamentari.

Un dels aspectes a destacar de la llei contra la violència de gènere és la incorporació d'un programa d'intervenció amb els agressors.

A més incorpora noves formes de violència com ara l'econòmica, anant més lluny que altres legislacions punteres amb aquesta problemàtica com l’espanyola.

El text també contempla un programa de formació per a tots els professionals que treballen amb la víctima, així com la creació de la comissió nacional de violència de gènere que estarà formada per responsables dels diferents ministeris, policia i l'equip integral d'atenció a la dona.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00