Sociedad

Història

Fem un repàs històric de la campanya benèfica de Ràdio Barcelona

Recull de joguines a les oficines de Ràdio Barcelona. Anys 30 / Merletti

Barcelona

Des de l'inici de les seves emissions, Ràdio Barcelona es va implicar en nombroses causes de caràcter benèfic. Josep Torres "Toresky" i el seu inoblidable Miliu, des del 1927, va participar en campanyes d'ajuda per a nens malalts i famílies necessitades. Durant deu anys va arribar a recaptar més de dos milions de pessetes així com més de 200.000 mantes, milers de joguines i altres donatius en espècies. Enric Casademont, a la dècada dels 50, va crear un nou personatge infantil, Pau Pi, amb el que va recuperar per Ràdio Barcelona l'orientació benèfica iniciada amb Miliu. L'èxit del programa va fer que, en una sola emissió es poguessin recollir més de 35.000 pessetes o que s'arribés a més d'un milió al llarg de l'any 1957. En Pau Pi es va mantenir en antena fins el 1968 gràcies al ventríloc Miguel Ángel Cos Boada, però el bou-guardiola que estava instal·lat al vestíbul de la ràdio i que representava les emissions benèfiques, encara continua avui dia recollint la solidaritat dels radiooients.

Diversos donatius recollits als anys 30

El gran repte de la ràdio benèfica es va presentar al setembre de 1962 amb les riuades que van afectar a les comarques del Vallès. Joaquín Soler Serrano va fer un programa especial des de Ràdio Barcelona i va establir el primer pont de comunicació entre les zones afectades. La subscripció prodamnificats es va obrir el divendres 28 de setembre i el diumenge dia 30 ja s'havien superat els 30 milions de pessetes. Davant de les portes de la ràdio es va formar una cua amb més de 10.000 persones per entregar els seus donatius. El programa es va radiar des de Barcelona per tota Espanya a través de les 43 emissores de la Cadena SER.

El 1967, Ràdio Barcelona es va sumar a la campanya de Reis que uns anys abans havia iniciat el Casino de l'Aliança del Poble Nou. Aquesta campanya consistia en recollir joguines donades pels oients i distribuir-les entre els nens de famílies necessitades o nens malalts que es trobessin en hospitals o asils. La incorporació de la ràdio, va ajudar a la ràpida popularització de la iniciativa a tot Barcelona.

Joaquín Soler Serrano visita la zona afectada per les inundacions

Ja des de les seves primeres emissions, la campanya "Cap nen sense joguina" va comptar amb la implicació de tots els professionals i les estrelles de la ràdio. Salvador Escamilla i Constantino Romero es van posar al capdavant de les emissions els primers anys. Posteriorment han estat molts altres noms de la ràdio que han recolzat aquesta iniciativa com Jordi González, Xavier Sardà, Ricky Romero, Pere Bernal i la participació de Josep Cuní, la "troupe" del Terrat o els "Especialistas Secundarios".

Cap nen sense joguina a principis dels 70

El moment àlgid de la campanya és la subhasta de la mateixa nit de Reis. Els darrers anys Rosa Badia ha estat al capdavant d'una emissió especial de Ràdio Barcelona. Es posen a subhasta radiofònica objectes particulars donats per famosos que col·laboren de manera desinteressada amb el programa amb l'objectiu de recaptar diners que complementin les joguines recollides. Escriptors com Terenci Moix, Isabel Allende o Manuel Vázquez Montalbán, personatges del món del cinema com Pedro Almodóvar, Jeremy Irons, Ricardo Darín o Woody Allen, esportistes com Àlex Corretja, Pau Gasol o Andrés Iniesta, artistes com Antoni Tàpies o Javier Mariscal o del món de la política com Felipe González, José Luis Rodríguez Zapatero o Artur Mas, han aportat objectes personals que posteriorment s'han subhastat entre els oients en una emissió que dura fins a altes hores de la matinada. Entre els objectes que van aconseguir una major recaptació trobem un quatre pintat per Joaquín Sabina o la rèplica en làtex que a "Las noticias del Guiñol" de Canal+ van fer de José Mª Aznar.

La campanya culmina amb la cavalcada del mateix dia de Reis, coordinada per l'Ajuntament de Barcelona i El Corte Inglés, quan es reparteixen les joguines aconseguides entre més de 6000 nens d'una seixantena d'entitats. Una cavalcada que en molts casos ha comptat amb reis que tenien una semblança a locutors i presentadors com Josep "Pitu" Abril, Ferran Martínez "Fernandisco" o el meteoròleg Jordi Carbó.

Cap nen sense joguina" s'ha convertit en una tradició més de la nit de Reis a Barcelona i són diverses les generacions de famílies que, any rere any, s'acosten al número 6 del carrer Casp per fer el seu donatiu.

Repariment de regals a l'Hospital de Sant Pau el dia de Reis de 1992

Xavier Sánchez

Xavier Sánchez

Encargado del archivo sonoro de Radio Barcelona desde el año 2000. Redactor web de Radio Barcelona y...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00