Sociedad
PROTECCIÓ CIVIL DE L'HONOR, LA INTIMITAT I LA IMATGE

El Consell aprovarà avui l'anomenada "llei mordassa"

Les esmenes presentades per tots els grups rebaixen els aspectes més polèmics de la llei

La proposició de llei qualificada de protecció civil de l'honor, la intimitat i la pròpia imatge, qualificada per molts com a 'llei mordassa', s'aprovarà aquest dijous al ple ordinari del Consell General.

Segons el text final -el qual ha rebut nombroses esmenes de tots els grups parlamentaris però especialment del PS-, el mitjans de comunicació no seran responsables solidaris per la intromissió il·legítima causada per un contingut sensible d'un tercer sempre i quan el mitjà en qüestió el retiri.

La llei diferencia així entre informacions i opinions publicades sota revisió dels mitjans de comunicació, dels comentaris i d'altres expressions de tercers en suports on hi ha interacció, com ara els fòrums digitals.

Tot i que el text queda suavitzat en aquest aspecte fruit de les esmenes, no agrada el col·lectiu i continua generant polèmica perquè continua traspassant línies vermelles en quan a la llibertat d'expressió. Per exemple, queda el dubte de quan i en quines circumstàncies una opinió o un comentari haurà de retirar-se. La llei ho deixa en mans del mitjà sempre que hi hagi un avís per escrit, i en cas de no fer-ho, en mans dels tribunals que aplicaran la llei pel procediment abreujat. Però si és considerat "molt greu", no caldrà la ressolució previa d'un tribunal. I és que segons aquesta llei si el comentari teòricament injuriós no es retira, el mitjà continuarà sent responsable solidari.

Per altra banda, un altre aspecte polèmic de la llei és la possibilitat que un jutge obligui un professional de la informació a revelar la seva font si considera greu l'atemptat contra l'honor o la intimitat d'una persona en una publicació. Aixecar aquest secret, protegit per la Constitució i base fonamental del treball periodístic, pot esdevenir un atemptat contra la llibertat d'informació.

Per aquestes i d'altres raons i malgrat les esmenes presentades, el col·lectiu, a través de l'Associació de periodistes, continua qualificat la llei com a innecessària i demana la seva retirada.

La llei defineix dos tipus d'actors en la publicació d'informació: els "operadors de mitjans de comunicació" (persones físiques o jurídiques) i els "proveïdors de continguts informatius o d'opinió".

En la versió revisada del text, els mitjans no tenen l'obligació general de supervisar la informació o els continguts que tercers publiquen. Tampoc tenen l'obligació de realitzar recerques actives de fets o circumstàncies que revelin informacións o expressions que puguin ser constitutives d'una intromissió il·legítima en els drets a la intimitat, l'honor o la pròpia imatge. I en la mesura que no tenen obligació de supervisar, tampoc no poden ser considerats responsables solidaris però sí tindran l'obligació de prendre mesures quan tinguin coneixement que s'ha vulnerat aquest dret.

Per aquesta raó, el principal canvi de la llei en relació a l'original és que no són responsables solidaris si retiren el comentari hipotèticament ofensiu, però es manté l'obligació d'actuar.

Altres canvis en la llei fan referència al temps que s'ha de concedir en el dret a rèplica i rectificació. Mentre al text principal hi havia un mes, ara s'ha reduit a 48 hores llevat de les publicacions que s'emeten en un termini superior, com ara setmanaris o mensuals. La demanda sempre s'haurà de fer efectiva per escrit.

També es regularà el consentiment per a l'accés legítim a la intimitat o la imatge que es podrà emetre per escrit o verbalment. I queden exclosos els càrrecs públics en actes i espais públics d'aquest consentiment previ.

La previsió és que la llei prosperi amb els únics vots favorables de la majoria de DA. La seva entrada en vigor, a més, serà immediata, just després de publicar-se al BOPA. Faltarà però un ampli desplegament reglamentari.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00