Sociedad

Línia de baixa velocitat

L’AVE Barcelona-Perpinyà no pot superar els 200 quilòmetres per hora perquè faria descarrilar els trens de mercaderies. L’ordre d’ADIF va arribar fa dos mesos

El indicador muestra la máxima velocidad que alcanza el AVE entre Barcelona y Figueres / Ramon Iglesias CADENA SER

Barcelona

La línia d'alta velocitat entre Barcelona i Perpinyà no és ara mateix d'alta velocitat. Segons ha pogut saber SER Catalunya, fa mes de dos mesos que ADIF va donar l'odre que els trens AVE i TGV no superin els 200 quilòmetres per hora perquè a més velocitat podrien fer descarrilar els trens de mercaderies. Aquesta és l'única via d'alta velocitat d'Espanya amb circulació de mercaderies. Per fer una comparació, el tren convencional entre Barcelona i Figueres té puntes de velocitat de 160 quilòmetres per hora.

El gener farà dos anys que, després d'uns quatre mil milions d'euros d'inversió entre Barcelona i Figueres, entrava en servei aquesta línia que connecta l’alta velocitat espanyola amb Europa amb trens preparats per circular amb puntes de 300 quilòmetres per hora. Durant més d'un any els trens van circular a fins 260 quilòmetres però, des de fa uns mesos, el velocímetre dels AVE i els TGV queda clavat a 200.

La limitació l'ha ordenat ADIF després d'autoritzar la circulació de mercaderies per aquesta línia d'alta velocitat. Ho han autoritzat per fer-la més rendible. Especialment el tram Figueres-Perpinyà amb el túnel dels Pirineus que és una concessió en poder de les companyies ACS de Forentino Pérez i la francesa Eifagge, que ingressen per cada tren que hi passa.

Oficialment ADIF diu que és una limitació de velocitat temporal, però que no saben per quant temps, per fer compatible la circulació de trens de passatgers i de mercaderies. Però el cas és que els experts ferroviaris diuen que és sorprenent perquè a cap altre línia AVE de tot Espanya hi ha mercaderies. ADIF diu que si no rebaixen la velocitat es veurien obligats a suprimir trens i que, com és la primera experiència en aquest sentit, estan fent estudis exhaustius per poder recuperar la velocitat. La mesura fa que la durada del viatge entre Barcelona i Figueres augmenti dos minuts.

No és l'única limitació que té aquesta línia entre Barcelona i Perpinyà. Els AVE no poden circular amb doble composició (amb dos trens enganxats) perquè no hi ha suficient força elèctrica. I no n'hi haurà fins que no entri en funcionament l'any que ve la polèmica MAT, la línia de Molt Alta Tensió. No poder configurar trens més llargs afecta la capacitat de comercialització de RENFE.

L'economista i expert en infrastructures, Germà Bel, diu que casar els AVE a 300 km/h amb els trens de mercaderies no és possible perquè la línia d'alta velocitat està mal planificada d'inici.

'És un error que no té solució'

00:29

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/000WB0079920141218081253/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00