Sociedad

"Les mercaderies per la mateixa línia de l'AVE són inviables"

Una altra veu que qüestiona el criteri d'Adif de fer passar mercaderies i passatgers per la línia de l'AVE entre Barcelona i França. Port de Barcelona ho considera inviable i reitera la necessitat d’enviar les mercaderies a Europa per Portbou quan hi arribi el tercer fil. ADIF en canvi manté que busquen solucions i nega quye hi hagi risc de descarrilament.

Un tren de mercaderies / elmondelavia.blogspot.com

Girona

Fins i tot baixant la velocitat dels AVE per evitar que els trens de mercaderies puguin arribar a descarrilar quan es creuen, la llista de sobrecostos que implica fer arribar mercaderies a Europa per la mateixa línia entre Barcelona i la Frontera és llarga.

Són coses conegudes, diu el responsable de projectes estratègics de Port de Barcelona, Carles Rúa; els trens només poden ser de 500 metres, els pendents que hi ha al túnel de Girona i al d'El Pertús són importants i Renfe no té material adient per arrossegar combois llargs, els manteniments de la línia i els temps que requereixen poden bloquejar slots que han de sortir, s'ha de canviar conductors i locomotores a l'altre costat de la frontera, es treballa amb tres tipus d'electrificació i de senyalització diferents i quan s’arriba al túnel d’El Pertús, cada tren paga 825 euros, cosa que encareix entre un 10 i un 15% enviar qualsevol mercaderia fins a Perpinyà.

Carles Rúa, responsable de projectes del Port de BCN

00:27

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/000WB0080420141218144512/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Rúa diu que tot i que són obstacles que es poden intentar salvar, és molt difícil aconseguir fer rendible el transport de mercaderies en aquestes condicions. De fet, cap altre país d’Europa ho ha aconseguit.

Mar Ruiz, portaveu d'Adif

00:22

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/000WB0080420141218144738/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Adif en canvi, manté que estan estudiant solucions i nega que hi hagi risc de descarrilament si els trens de mercaderies es creuen amb els AVE a velocitat superior a 200 per hora com han confirmat a Ser Catalunya experts ferroviaris.

La portaveu d'Adif, Mar Ruiz, reconeix que es fan passar els dos tipus de trens per les mateixes vies perquè la línia sigui rendible, i diu que els riscos són menors.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00