Riba-roja es queda sense central hidràulica reversible
L’alcalde de Riba-roja d’Ebre, Antonio Suárez, reconeix que el projecte per construir una gran central hidràulica reversible al municipi està aturat. Segons l’alcalde, actualment no hi ha demanda energètica ni la justificació per construir aquesta central, que necessitaria una inversió de dos mil milions d’euros.
Móra d'Ebre
En declaracions a Ràdio Móra d’Ebre, Antonio Suárez, l’alcalde de Riba-roja d’Ebre, assegura que ‘no es contempla ni a curt ni a mig termini, i a llarg crec que tampoc, la construcció de la central hidroelèctrica reversible’. Respon d’aquesta manera als dubtes que en els darrers dies s’havien aixecat al voltant d’aquest projecte, que pretenia aprofitar l’excedent d’energia que hi ha durant les nits per bombejar aigua des d’un gran pantà a l’embassament del municipi riberenc i tornar a deixar caure l’aigua per multiplicar l’energia en els punts horaris en els que hi ha més demanda.
Suárez assegura que ‘no és viable actualment amb la demanda d’energia que hi ha al nostre país’ però no descarta que en un futur alguna empresa pugui voler reprendre el projecte i per això recorda que existeix un ‘avantprojecte de concessió d’aigües que es va sol·licitar a la CHE (Confederació Hidrogràfica de l’Ebre), que està arxivat i no descarto que algun dia una empresa el pugui tirar endavant, però ara per ara no hi ha una situació que justifiqui aquesta inversió’.
Una gran idea, en un mal moment
Els càlculs inicials apuntaven a que la central tindria una potència similar a la de tres reactors nuclears i també requeria la construcció de la línia de Molt Alta Tensió entre Escatrón i la Secuita per evacuar tota l’energia que produís.
El projecte de construir la central hidràulica reversible va néixer a l’abril del 2012 i es va plantejar com una oportunitat de creixement per la Ribera d’Ebre, i també una aposta de país per l’energia hidràulica. La inversió prevista era d’uns 2 mil milions d’euros.