Sociedad
5è ANIVERSARI

‘Ara són vols pràcticament sostinguts’

Cinc anys després de la posada en marxa de l'Aeroport de Lleida, hi passen uns 30 mil passatgers anuals. És pràcticament la meitat del 2010. Ramon Farré explica la diferència per què els vols pràcticament han deixat de ser subvencionats.

Imatge de la infraestructura aeroportuàriaAEROPORTS DE CATALUNYA

Alguaire

La tendència del nombre total de passatgers és més o menys estable en els 3 darrers anys. Però els 32.607 passatgers d’aquest 2014 -28.691 comercials i 3.916 d’aviació general- són un 43% menys que els 57.665 -53.303 comercials i 4.362 general- del 2010. L'Aeroport de Lleida-Alguaire va posar-se en funcionament el 17 de gener del 2010. Durant 5 anys  hi han passat 185 mil passatgers.

Número de passatgers durant aquests cinc anys.

El delegat del govern català a Lleida, Ramon Farré, ho explica per què ara els vols “són pràcticament sostinguts per ells mateixos”, mentre que el primer i segon any amb Vueling i Ryanair “eren induïts” amb “una subvenció molt alta justament per endegar l’aeroport”.

RAMON FARRÉ, del. Govern català: 'són vols pràcticament sostinguts per ells mateixos”

00:38

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/000WB0093120150116191810/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ni els vols xàrter de Thomas Cook ni els israelians d’Arkia reben subvenció per ocupació. En canvi, sí que AirNostrum, que opera a Mallorca cada cap de setmana de l’any i a l’estiu a Eivissa i Maó, tenen “garantit un risc mínim si hi ha una ocupació molt baixa”, en aquest cas, Aeroports de Catalunya “compensa els costos”.

Ramon Farré als estudis de Ràdio Lleida explica els 5 anys de funcionament de l'aeroport de Lleida-Alguaire

La rebaixa dels vols induïts ha suposat una pèrdua d’activitat i per tant de passatgers, però també ha suposat que la Generalitat hagi aconseguit disminuir pràcticament a la meitat el cost d’explotació de l’aeroport – és a dir, els diners que costa al govern català el funcionament d’aquesta infraestructura--. S’ha passat dels 6,5 milions d’euros anuals dels primers exercicis als més o menys 3,5 anuals actuals.

RAMON FARRÉ, del Govern català: S’ha passat d'un cost de 6,5M a 3,5M

00:27

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/000WB0093120150116192628/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

"Grosso modo, la distància entre un cost i l'altre és per què hi ha menys vols induïts i per que també es van cobrant taxes aeroportuàries” diu Farré. És el cas de Thomas Cook que el primer any dels 5 acordats estava lliure de taxes i progressivament es van implementant. “Per tant hi ha més ingressos i hi ha menys despesa” que suposa que “el compte d’explotació sigui negatiu però menys negatiu que fa uns anys”.

I malgrat que la boira ha fet anul·lar durant tots aquests anys més d'una desena de vols a l'hivern, el govern català afirma que econòmicament no es rendible la implantació d’un sistema més sofisticat per permetre els vols en un dia de boira espessa. Costaria entre 6 i 7 milions d’euros, altament rendible per un aeroport que rep milions de passatgers però no pels 20 mil aproximadament que acull la instal·lació en període hivernal. “No es raonable” conclou contundent Ramon Farré.

 Després de 5 anys de funcionament, demà dissabte es compleixen, l'aeroport compta amb tres empreses aeronàutiques a les seves instal.lacions: Singular Aircraft, RSC Aviation -de formació- i Aeronpark. Ofereix 180 hectàrees per a firmes del sector industrial i aeronàutic que vulguin complementar la seva activitat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00