Sociedad

Una revolució en el tractament del càncer de fetge

Investigadors de l'Hospital Clínic de Barcelona han descobert dues mutacions genètiques desconegudes en tumors de fetge molt agressius. Això obre possibilitats de curació per un 70% dels pacients

Barcelona

La investigació, que avui publica la revista "Nature Communications", ha estat finançada per l'Associació Espanyola Contra el Càncer a Catalunya i duta a terme per l'Institut d'Investigacions Biomèdiques Agustí Pi i Sunyer (IDIBAPS), un centre d'investigació promogut pel Hospital Clínic, la Universitat de Barcelona (UB), el CSIC i la Generalitat.

El treball, dirigit pel professor de la UB, director de l'Liver Cancer Program a la Ichan School of Medicine at Mount Sinai de Nova York i investigador de l'IDIBAPS, Josep Maria Llovet, ha identificat per primera vegada dos alteracions genètiques que es donen en colangiocarcinoma intrahepàtic (ICCA) i que són tractables.

Segons ha explicat Llovet, es tracta d'una proteïna de fusió que té activitat oncogènica i d'una mutació en el gen Araf que promou la proliferació de les cèl·lules tumorals.

Els investigadors han elaborat, a més, un mapa de totes les alteracions moleculars que es donen en aquest tipus de càncer hepàtic i han descobert que un 70% dels pacients té, com a mínim, una d'aquestes alteracions.

"Es tracta del descobriment més important realitzat fins al moment sobre les mutacions en colangiocarcinoma i canviarà de forma radical el tractament d'aquesta malaltia", ha subratllat el doctor Llovet.

El colangiocarcinoma intrahepàtic (ICCA) és un tumor agressiu, de difícil detecció en estadis inicials i que representa un 10% del total de càncers hepàtics (al voltant de 70.000 casos anuals al món).

L'única opció fins ara per a la curació d'aquesta neoplàsia és la cirurgia, però està limitada als pacients en què la malaltia no està avançada.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00