Política

L'ESO reforça els rols de gènere

Un estudi de la Universitat Oberta de Catalunya constata que als instituts es perpetuen els rols de gènere

Imagen de una clase de secundariaGETTY IMAGES Robert Daly

Barcelona

Tres anys estudiant el tracte que els docents dispensen a nois i noies a l'ESO han servit per a ratificar que hi ha diferències notables en la manera de valorar el comportament i els resultats acadèmics dels alumnes, en funció del sexe. Els professors són molt més permissius amb ells que amb elles. Milagros Sainz, investigadora principal del projecte, diu que “tendim a justificar que els nois són més mandrosos i que a l’adolescència poden ser més desafiants o agressius; mentre que elles són treballadores”. Aquestes atribucions, diu, “inconscientment fomenten aquests rols i estereotips de gènere”.

Segons aquest estudi de la Universitat Oberta de Catalunya, els estereotips persisteixen. De fet, comencen molt abans d'obtenir resultats acadèmics. Ja des de l'inici, els professors no tenen les mateixes expectatives per a les noies que per als nois. El més preocupant és que els propis alumnes assumeixen els rols com a naturals. Això, sobretot, perjudica les noies perquè se senten menys segures que els seus companys, fins i tot quan treuen millors notes que ells.

Hi ha diferents estudis que revelen que les expectatives de les persones del nostre entorn ens influeixen molt a l'hora de prendre decisions. Sovint, fins i tot pesa més el que els altres pensen de nosaltres que com ens veiem nosaltres mateixos.

Milagros Sainz diu que “el problema no es limita a l'àmbit acadèmic, i recorda que la família és clau per a eliminar els rols per sexe. A casa, avui en dia, les nenes encara assumeixen més tasques domèstiques que els nens".

Educar la igualtat

El Departament d'Ensenyament té a la seva web un apartat amb material orientatiu pels professors sobre com educar valors com la igualtat entre nois o noies, o com detectar i resoldre casos de discriminació o assetjament.

Aquest apartat al web XTEC del Departament inclou eines per treballar els nous rols de gènere a l'aula i cursos online pel professorat. A Secundària és on apareixen més conflictes relacionats amb el gènere. Segons Jaume Aguilar, president de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica, “un dels motius és que no es dediquen prou hores a parlar d'equitat per la pressió del centre a obtenir bons resultats acadèmics”.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00