Sociedad
VALLS

La Festa de la Calçotada

La internacionalització de la Festa de la Calçotada de Valls augmenta any rere any. En aquesta 34a edició s'hi han interessat mitjans de comunicació alemanys, suecs i japonesos.

Demostració de coure calçots a la graella a la plaça de l'Oli de Valls. / Laia Poblado ACN

Valls

A Valls es fan calçotades de novembre a abril, una activitat que genera un volum de negoci a la comarca d'uns 15 milions d'euros, però la Festa de la Calçotada representa l'entrada del fort de la temporada. L'esdeveniment es calcula que atrau uns 40.000 visitants, cada any més internacionals. Així, a més dels grups de turistes japonesos, que ja s'han convertit en assidus de les darreres edicions, enguany trobem a la capital de l'Alt Camp un parell de televisions alemanyes i un periodista suec. Una prova més que els ulls de persones d'arreu del món estan posats en una de les tradicions gastronòmiques catalanes més conegudes: la calçotada. En el marc de la festa s'arribaran a coure uns 100.000 calçots.

Rafel Castells, secretari general de la Cambra de Comerç de Valls i coordinador de la festa, ha remarcat el ressò internacional que ha anat assolint l'esdeveniment en els últims anys, i ha explicat orgullós que en aquesta 34a edició s'hi han interessat especialment dues cadenes de televisió alemanyes, una de japonesa i un periodista vingut d'Estocolm. Així mateix, ha recordat que, després del sol i platja de l'estiu, la temporada de calçotades és el segon període turístic més important de l'any.

Ressò internacional

A més dels milers de catalans que s'apropen a Valls l'últim diumenge de gener, amb motiu de la Gran Festa de la Calçotada, cada vegada és més habitual trobar-hi també grups de turistes d'arreu de l'estat espanyol, d'Europa o de països asiàtics. Precisament aquest diumenge un grup de coreans ha visitat la capital de l'Alt Camp després que un bon amic els parlés de la festa de l'any passat. Un ressò internacional que es fa especialment palès amb la presència de mitjans de comunicació internacionals.

Un d'ells és la cadena de televisió alemanya SWR, d'Stuttgart. Una de les periodistes de l'equip, Christina Wolf, ha explicat a l'ACN que realitzen un programa sobre tradicions europees i que, buscant informació sobre tradicions relacionades amb el menjar, van trobar la festa vallenca. Wolf s'ha mostrat "molt impressionada" amb el que s'ha trobat a Valls, i ha reconegut que la forma de menjar els calçots és "molt especial". No obstant, ha comentat que, amb l'equip, han menjat molts calçots i que els han agradat. El programa, que emetran aviat i que també es podrà veure per internet, pot arribar a tenir una audiència de 4.000 persones.

'Calçotada Wars'

En el marc de la festa, uns emprenedors igualadins han aprofitat per fer difusió d'un joc que han ideat al voltant de la calçotada. Es tracta de 'Calçotada Wars', un joc de cartes que simula tot el procés d'aquest menjar tan típic. Segons un dels seus impulsors, Marc Miquel, és "ràpid, dinàmic i divertit", i l'objectiu que persegueix és "que cadascú es faci la pròpia calçotada i evitar que els altres la facin". "Volem fer conya, reivindicar la part festiva", ha comentat, "però d'una calçotada també es pot acabar una mica emprenyat, intentant que l'altre no guanyi", ha dit, rialler. El joc està disponible en sis idiomes -català, castellà, anglès, francès, alemany i xinès-, i amb la seva presència aquest diumenge a Valls esperen poder donar a conèixer, encara més, la seva iniciativa.

2,250 quilos, 115 calçots, en tres quarts d'hora

El moment àlgid de la jornada ha arribat a la una del migdia amb la 30a edició del concurs de menjar calçots. Un certamen en el qual, com ha exposat Rafel Castells, "el que guanya un any, l'any següent no es pot presentar". És una norma que es comença a aplicar enguany, després que l'últim vencedor, el barceloní Adrià Wegrzyn, acumulés un total de cinc victòries consecutives. La darrera, l'any passat, batent el rècord, amb un registre final de 3,800 quilos de calçots menjats.

Aquest 2015 el guanyador ha estat el lleidatà Josep Maria Gòdia, que en tres quarts d'hora ha endrapat 115 calçots, 2,250 quilos. Ell mateix ha reconegut que després de participar al concurs l'any passat i quedar en segona posició, va pensar que calia "seguir insistint fins aconseguir la primera plaça", sobretot sabent que Wegrzyn no podia repetir. El segon lloc ha estat per l'únic vallenc que ha participat al certamen, Xosé Núñez, i el tercer, pel germà del primer, Cristian Gòdia. Tots dos han menjat poc menys de dos quilos de cebes. En total setze persones, només dues de les quals noies, han participat al concurs.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00