Deportes

La FIFA va demanar informació al Barça sobre 56 futbolistes... més SORPRESÓN!

Totes les irregularitats en els fitxatges corresponen a l'etapa de Sandro Rosell: comencen el 30 de juny del 2010

23/01/14 BARCELONA RUEDA DE PRENSA DIMISION SANDRO ROSELL COMO PRESIDENTE CASO NEYMAR BARTOMEU PUBLICADA 25/02/14 NA MA05 1COL / CARLOS MIRA Diario AS

Barcelona

La FIFA va demanar informació al Barça sobre 57 futbolistes. De fet, en realitat, eren 56 + "Sorpresón". Sorpresón és el que es van emportar al Barça quan van veure que la FIFA els demanava documentació d'aquest suposat futbolista.

La investigació de la FIFA neix a partir de la denúncia anònima per un jugador coreà, Lee; però després es basa en diferents informacions d'altres clubs, d'agents de jugadors, d'articles de premsa i de foros de pares. I en algun lloc, la FIFA va llegir: "El Barça ficha a... Sorpresón" i va interpretar que Sorpresón era un jugador del Barça. Òbviament, és una errada i no existeix cap Sorpresón.

Aquest és, segons hem pogut saber, un dels noms que apareixien en l'expedient informatiu de la FIFA. N'hi ha molts altres. Segons el club blaugrana són quatre els casos que queden al club en què sí reconeixen que van actuar saltant-se la normativa però la resta tots tenen justificació. D'aquests cinc, n'hi ha un que ja no està al club. El Barça defensa que entre els 57 expedients n'hi ha que corresponen a jugadors que van arribar sent menors de 12 anys i, per tant, no estaven dintre de la restricció. D'aquí que la FIFA hagi anunciat que a partir del març, l'edat per haver de comunicar el traspàs internacional passi de 12 a 10.

El Barça manté que hi ha jugadors que van ser fitxats d'altres clubs espanyols o catalans i, per tant, no van trencar cap norma. És el mateix que justifica el Madrid en molts dels seus casos. I també que n'hi ha que ja tenien fixada la seva residència a Catalunya. A la Junta d'ahir, es va explicar el cas d'un americà que el seu pare és broker i que té residència a Barcelona tot i que la FIFA no ho veu clar.

Discrepàncies a la Junta

El "Cas FIFA" va acaparar bona part de la Junta Directiva d'ahir on hi va haver algun moment de tensió. El director de futbol, Raül Sanllehí, va ser l'encarregat de llegir l'informe que en el seu dia havia fet Antoni Rossich sobre el cas FIFA. Ja ho vam explicar al "Què T'hi Jugues!", en aquest informe, no s'assenyala cap culpable i es defensa la teoria de que hi va haver una excès de confiança generalitzat. A la majoria de directius, ja els va semblar bé l'informe però n'hi va haver algun que va demanar més detalls, que es va queixar de que l'informe no aportava res, i va preguntar directament a Josep Maria Bartomeu i Jordi Mestre si coneixien des del principi totes les irregularitats que s'estaven cometent. Mestre va acabar reconeixent que ho sabia, que ho va saber al mes de març, que existien uns emails creuats a dintre del club i va posar el seu càrrec a disposició però Bartomeu no li va acceptar la renúncia perquè manté que la sanció de la FIFA és exagerada i que no és moment de dimissions.

A la reunió hi va haver un altre directiu que va preguntar si al Barça li podria caure alguna altra sanció per aquest motiu perquè fa la sensació que hi ha casos que no estan tancats. La resposta va ser contundent: "No hi haurà més sancions". Hi ha un detall important del que es va parlar ahir en Junta i és que l'informe de Rossich, el que va llegir Raül Sanllehí, davant dels directius, deixa clar que a 30 de juny del 2010 tots els futbolistes que hi havia al Barça estaven regularitzats, és a dir, estaven en situació legal. Per tant, totes les irregularitats corresponen a l'etapa de Rosell. Aquest és un dels punts que va quedar clar a la reunió de la Junta d'ahir. La FIFA ja ens va recalcar que la norma va començar a aplicar-se a partir de l'1 d'octubre del 2009, per tant, tot el que s'hagués fet abans es considera legal. D'aquí que Onana digués al "Què T'hi Jugues!" que ell és el primer "cas FIFA".

Onana, el primer cas FIFA

Hem pogut confirmar, per diferents fonts, que Onana sí és un dels afectats pel "cas FIFA". La història és que Onana, com molts altres jugadors, disputava competicions territorials catalanes perquè la Federació Catalana, presionada pel Barça i per molts altres clubs, concedia les llicències pertinents. Però per jugar en categories nacionals, la llicència l'expedia la Federació Espanyola. I quan la FIFA es va posar seriosa avisant als clubs de que s'havia de complir la normativa de traspassos internacionals, el Barça va decidir cedir alguns jugadors, com Onana.

El que se'ns va dir és que Onana no podia jugar en categoria nacional perquè portava menys de cinc anys residint a Espanya però fixeu-vos que Ondoa, Enguene o Kaptoum tampoc portaven cinc anys a Espanya i sí que es van quedar al Barça per jugar en categoria nacional. Amb aquests no hi va haver cap problema per un simple motiu: havien arribat al Barça abans de l'1 d'octubre del 2009. I Onana va arribar al 2010. Per tant, Onana sí està dintre del "cas FIFA" com ell mateix ens va revelar al "Què T'hi Jugues!".

Al programa electoral de Rosell, a la pàgina 6, s'especifica que "treballarem per incorporar jugadors estrangers joves identificant quins països estan generant més jugadors de nivell". Aquesta promesa electoral era, precisament, el que prohibia la FIFA aquell mateix any 2010. Per tant, segons diferents fonts, el principal responsable i coneixedor de tot el que es feia era Sandro Rosell. Els executius i treballadors del club que actuaven d'esquenes a la llei, ho feien sota el paraigües de Sandro Rosell, que primer va pensar que la FIFA no s'atreviria a sancionar al Barça i després va creure que la sanció només seria econòmica.

Sique Rodríguez

Sique Rodríguez

Director del 'Què t'hi jugues!' de SER Catalunya y de 'El Bar'

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00