Sociedad | Actualidad

“La pressió del grup ha d’anar contra l’assetjador”

Un 16 per cent dels adolescents mira cap a altra banda quan veu que un company de l'institut està sent assetjat o agredit per un altre company. Aquesta indiferència, que s'ha mantingut estable a les darreres enquestes oficials sobre convivència a les aules fetes a Catalunya, és el primer element que tracta d'eradicar el programa de tutoria entre iguals que va néixer fa 14 anys a l'IES Front Marítim de Barcelona i que ara mateix implica prop de 30 mil estudiants a tot l'estat

IES Els Til·lers

Barcelona

Crear un clima de tolerància zero envers la violència i fer que la pressió del grup vagi contra l'assetjador, i no contra la víctima. Aquest és, de manera molt esquemàtica, l'objectiu bàsic del programa de tutoria entre iguals creat pel psicòleg Andrés González Bellido i que s'aplica a desenes de centres de secundària. Cada alumne de tercer de l'ESO apadrina un de primer per assegurar que la seva entrada a l'institut és bona. La psicopedagoga Dolors Rodoreda, de l'Institut El til·ler, a les Franqueses del Vallés, creu el simple fet d'emparellar els alumnes veterans amb els nous, fa que uns i altres es relaxin. “Els grans no han de marcar territori, per dir allò de nosaltres hi erem abans, sinó que són responsables dels alumnes més joves. I això els canvia el rol”.

REPORTATGE TUTORIA ENTRE IGUALS

00:36

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/002RD010000000922958/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Fetes les parelles, l'equip docent s'assegura, amb l'ajut dels propis alumnes, d'organitzar activitats conjuntes perquè tutor i tutoritzat es coneguin i guanyin confiança. El vincle s'ha d'alimentar després de petits gestos: “Un hola, com et va? al passadís, o un gest d’ànim al pati és suficient” explica Neus Moliné, corresponsable del TEI a l’institut, per fer entendre a l’alumne apadrinat que el seu tutor vol mantenir el contacte amb ell i guanyar-se la seva confiança. Aquesta relació ha de servir perquè els alumnes nous expliquin als seus tutors qualsevol petit problema, les males maneres d'un company que el fa sentir incòmode o els comentaris despectius que rep ell o qualsevol altre en viu o virtualment. Coses que l'Alba, que ara està fent segon de secundària considera difícils d'explicar a un professor o als pares, però fàcil de parlar amb la seva tutora, l'Ona, que també es considera afortunada amb la tutoria perquè “sento que el que jo els ajudo, em retorna, perquè jo també els puc explicar coses meves”.

Aquesta xarxa de complicitats, adverteixen els responsables del programa a diferents centres, no és garantia que mai hi haurà un problema, però sí que el grup el detectarà, i intentarà corregir-lo. El director de l'IES front Marítim de Barcelona, Salvador Rovira diu que “les bromes pesades, el bullying, l’assetjament és encara ben vist pels alumnes, perquè és graciós, perquè queda bé. Crear un clima en el centre on la tolerància estigui mal vista és molt important.”

La Dolors coincideix. El canvi més important que suposen les tutories, és que la pressió del grup va contra l'assetjador. “El que passa a tenir la força i el suport del grup és la víctima, i l’assetjador es queda sol, per tant ja no li compensa perquè ja no obté l’autoestima que li generava això.”

Fins ara el programa TEI contra l'assetjament s'ha aplicat sobretot a centres de secundària, tot i que comença a estendre's també a la primària, on segons el darrer estudi del govern basc, un de cada 5 alumnes pateix assetjament.

ENTREVISTA ANDRES GONZALEZ

00:25

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/002RD010000000925404/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Soledad Domínguez

Soledad Domínguez

Redactora de informativos en Ràdio Barcelona, especializada en Educación. Siempre que me dejan, me cuelo...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00