Sociedad

Falten escorxadors per xais i cabrits

A les comarques de Girona només hi ha 18 escorxadors per poder matar xais i cabrits i gairebé tots són privats. Un nombre insuficient, segons el sector, que obliga a vendre a intermediaris o a haver de transportar durant molts quilòmetres els animals. Unió de Pagesos demana que es recuperin antics escorxadors o que se n'instal•lin de mòbils.

Dues ovelles i un xai. / Generalitat de Catalunya

Girona

A l'Alt Empordà i a la Selva n'hi ha 4, al Ripollès 3 però a la Garrotxa i el Baix Empordà només n'hi ha 2 i al Gironès, el Pla de l'Estany i a la part gironina de la Cerdanya 1. D'aquests 18, 14 són privats.

Això obliga els productors a haver de vendre a intermediaris o haver de transportar els animals, cosa que, en tots dos casos redueix el marge de benefici i, en el cas del transport, els animals poden patir estrés i la carn no surt tan bona.

Josep Puig, responsable d'Unió de Pagesos d'oví i cabrum

00:18

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000099317/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Aquest sistema també va en contra de la venda de proximitat, un dels aspectes que Europa més valorarà a l'hora de concedir subvencions. Unió de Pagesos reclama a la Generalitat que, definitivament, passi de les paraules als fets i aposti per escorxadors de proximitat, ja sigui recuperant instal·lacions tancades o introduint una pràctica que es fa a França, els escorxadors mòbils.

Una altra opció és muntar escorxadors a les mateixes explotacions, que es podrien compartir amb els ramaders del voltant. La pilota és al teulat d'Agricultura i Salut, les dues conselleries que tenen competències en la matèria.

Raül Muxach

Raül Muxach

En Ràdio Girona desde 1998. Redactor de informativos y narrador de partidos de futbol y baloncesto.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00