Sociedad

El Consell de Garanties diu no a les estructures d'estat

Considera inconstitucionals la hisenda pròpia, l'inventari per dividir actius i passius, i l'autoritat de la competència, però sí la seguretat social

El Consell de Garanties considera inconstitucionals les esmenes pactades entre CiU i ERC sobre estructures d'estat / Garrido, Rafa ACN

Barcelona

El Consell de Garanties Estatutàries ha dictaminat en contra de la constitucionalitat de les esmenes sobre estructures d'estat pactades per CiU i ERC a la llei de mesures fiscals. L'òrgan consultiu considera que la Hisenda Pròpia, la reforma de la llei de patrimoni per dividir actius i passius amb l'Estat, l'autoritat de la competència, l'inventari sobre infraestructures crítiques i l'agència de seguretat nuclear no s'ajusten a la llei. En canvi, valida la creació de l'agència de la seguretat social sempre que es dediqui a competències ja assignades. Les esmenes no estan incorporades al text de la llei de mesures i CiU i ERC tindran fins dimarts per presentar noves esmenes que s'ajustin al dictamen.

CiU i ERC van decidir no incorporar les esmenes al text de la llei d'acompanyament dels pressupostos que va ser aprovat a la comissió d'Economia el passat mes de gener. Ells mateixos van votar en contra de les seves pròpies esmenes, mantenint-les vives per aprovar-les definitivament al Ple. Aquest fet, fa que el Consell de Garanties Estatutàries (CGE)no hagi dictaminat sobre articles del projecte de llei, sinó sobre esmenes encara no incorporades. Una situació gens habitual que, en tot cas, dóna marge als republicans i la federació nacionalista per redactar noves esmenes adequant-se al dictamen del CGE abans del proper dimarts a les 16.30h. El dictamen del CGE no és, però, d'obligatori compliment, tot i que els grups acostumen a acceptar els seus consells.

El CGE dóna la raó al PPC pel que fa a la no adequació a l'Estatut i a la Constitució en la majoria de les estructures d'estat. Els populars van sol·licitar el dictamen el passat 3 de febrer, un dia abans del Ple que havia d'aprovar els pressupostos de la Generalitat pel 2015 -debat que finalment se substanciarà la setmana que ve.

El rebuig a la Hisenda Pròpia s'ha adoptat per unanimitat. L'esmena d'ERC -acceptada per CiU- instava la Generalitat a redactar en tres mesos la llei que regularia els procediments de gestió, liquidació, inspecció i recaptació de tots els tributs suportats a Catalunya (propis i de l'Estat). El CGE creu que aquesta esmena és contrària als articles 133.1, 144.1.14 i 157.3 de la Constitució, que remarquen la "potestat exclusiva de l'Estat per establir els tributs" i atorga a l'administració espanyola "competència exclusiva sobre Hisenda General i Deute de l'Estat". L'únic marge que té l'Agència Tributària de Catalunya és, segons el Consell de Garanties, la de gestionar, recaptar i liquidar els impostos propis i els cedits totalment per l'Estat, és a dir, les mateixes competències que té actualment.

La Hisenda Pròpia també incompleix l'article 203 de l'Estatut, que remarca que la Generalitat podrà actuar sobre els seus impostos propis i sobre els cedits totalment per l'Estat, però no sobre la resta.

També per unanimitat el CGE ha considerat contrari a la Constitució l'esmena que planteja la modificació de la llei de patrimoni per fixar, en un termini de 3 mesos, "l'inventari, divisió i reassignació dels actius i passius de les administracions públiques en presència a Catalunya". Una qüestió que va en contra de l'article 149.1.18 de la Constitució i de l'article 159 de l'Estatut, que reserven per a l'Estat "la legislació sobre expropiació forçosa, sobre contractes i concessions administratives i sobre el sistema de responsabilitat de les administracions públiques".

Es considera parcialment inconstitucional l'esmena que planteja, en el termini de sis mesos, aprovar una llei de protecció de les infraestructures crítiques de Catalunya. "Aquesta llei ha d'establir els procediments per catalogar el conjunt de les infraestructures que presten serveis essencials a la nostra societat i, de l'altra, dissenyar un planejament que contingui mesures que garanteixin la continuïtat del seu funcionament, així com de prevenció i protecció eficaces contra les possibles amenaces envers aquestes infraestructures", descriu el text.

El CGE creu, en aquest cas per majoria, que és contrari a l'article 149.1.29 de la Constitució i no troben empara en l'article 164 de l'Estatut. Tot i que permet fer un catàleg de les infraestructures, no contempla elaborar una llei, entre d'altres, per conflictes en la competència de seguretat.

Per unanimitat, el CGE veu contrari a l'article 149.1.13 de la Constitució l'esmena que contempla l'impuls a la llei de l'autoritat de la competència en un termini de sis mesos. Aquesta llei preveuria "l'eventual assumpció de les funcions reguladores en l'àmbit d'accés a xarxes d'energia, telecomunicacions i transport ferroviari", entre d'altres. Una qüestió que la Constitució reserva en exclusiva a l'Estat.

Finalment, el Consell de Garanties ha dictaminat per unanimitat que l'esmena que preveu l'aprovació, en un termini de sis mesos, de la llei de seguretat nuclear vulnera els article 149.1.25 i 149.1.29 de la Constitució. Es tracta dels punts de la carta magna a través dels quals s'atorga a l'Estat la competència "exclusiva" en el règim miner i energètic i també en matèria de seguretat pública.

A més, l'òrgan consultiu creu que aquesta esmena tampoc troba empara en dos articles estatutaris, els 132.4 i el 133, en què es determina que la Generalitat participa en l'execució en matèria de seguretat nuclear "en els termes que siguin acordats en els convenis subscrits i les lleis", així com la competència "compartida" en matèria d'energia, tant en la regulació de les activitats de producció, emmagatzematge i transport de l'energia com en l'atorgament d'autoritzacions de les instal·lacions del territori català.

En canvi, el Consell de Garanties Estatutàries ha validat per majoria la creació de l'agència de la seguretat social sempre que es dediqui a competències ja assignades. El redactat de l'esmena explicitava que aquesta agència assumiria "de forma immediata" les competències sobre les prestacions de protecció social "pròpies o transferides per l'Estat que actualment gestionen diversos departaments del Govern català, afegint-hi les prestacions o millores que eventualment es decidís incorporar". A més, continua el text, l'Agència Catalana de la Seguretat Social "ha de preveure la futura assumpció de les competències que actualment són exercides per l'administració de l'Estat".

L'altre punt que el CGE ha validat per unanimitat és l'article 36 de la llei de mesures fiscals i financeres, que incorpora una nova taxa per l'expedició de les autoritzacions per la captura en viu d'ocells fringíl·lids per a concursos de cant.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00