"Salut veta l'atenció a immigrants embarassades i menors"
Metges, advocats, psicòlegs i educadors de Catalunya denuncien que la Conselleria de Salut està deixant sense atenció sanitària gratuïta a immigrants que estan coberts per llei
Barcelona
En 15 mesos la Plataforma per una Atenció Sanitària Universal ha documentat un centenar de casos d'estrangers que, o van ser rebutjats per la sanitat pública o van ser atesos però després els hi van passar la factura. SER Catalunya ha pogut conèixer alguns d'aquests casos de presumpta negligència.
Un estudiant sud americà operat d'urgència d'apendicitis i que després es va trobar una factura de 4 mil euros o un nadó africà de 5 mesos malalt, tractat a canvi de més de 200 euros. Són només dos exemples diferents que han posat sobre la taula professionals mèdics que reneguen de les instruccions que, segons ells, ha donat el Departament de Salut. Sanitaris com l'Estefania, metge alergòloga: "Es veu que un nadó és un nadó. És una coseta petitona que plora molt! Vols dir que cal una identificació per comprovar que aquest nen que la seva mare porta en braços a l'Hospital perquè l'atenguin té 5 mesos d'edat? Doncs a aquesta criatura la van atendre, però al cap de 15 dies la seva mare va rebre una factura de 243 euros per una atenció a urgències i una radiografia".
Un centenar d'immigrants sense cobertura sanitària urgent
05:24
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/002RD010000000934037/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
La plataforma (PASUCAT) que reuneix als professionals sanitaris "desobedients" ha recollit aquest centenar de casos, però els seus responsables diuen que només són la punta de l'iceberg. Asseguren que n'hi ha molts més que mai coneixerem perquè els immigrants afectats no els denuncien per por. Temen contreure un deute estratosfèric amb l'administració i que això suposi un problema futur per regularitzar la seva situació o renovar els permisos.
Per pal·liar aquestes injustícies, a Catalunya existeix una xarxa sanitària paral·lela de metges, professionals que no segueixen les indicacions del CATSALUT i atenen dins o fora de les seves consultes a immigrants que, si no fos per aquesta alternativa, tindrien vetada l'atenció sanitària gratuïta.
En la majoria de casos, acompanyen els malalts a urgències i no es mouen d'allà fins que s'asseguren que els atenen gratuïtament. L'Iko, metge pediatra, és un dels integrants d'aquest moviment. "Acompanyem a les persones que han sigut excloses i aconseguim que els hi reconeguin un dret que tenen: que les atenguin d'urgències. Els metges no han de desobeir. En realitat només han d'obeir la llei i atendre, que és el que ens diu el codi deontològic." Segons assegura, en molts casos, fins i tot, la seva mediació serveix perquè el sistema sanitari acabi anul·lant les factures que havien rebut els immigrants.
Malgrat les restriccions imposades pel Ministeri de Sanitat, a Catalunya els estrangers tenen garantida la cobertura sanitària sempre que puguin demostrar que estan empadronats. I si no poden demostrar-ho, poden recórrer a l'atenció al servei d'urgències. Però aquests professionals denuncien que aquest dret s'està vulnerant de forma flagrant a la majoria d'Hospitals. Segons l'Iko, "Hi ha moltes persones que tenen dret a una atenció a urgències, garantida per llei, però quan hi han anat els hi han emès una factura. O encara més greu: en alguns casos els hi han dit que si no paguen, no entren. Han negat l'atenció urgent a menors d'edat i embarassades. I això ha passat a l'Hospital Sant Pau, al Sant Joan de Deu i a l'Hospital del Mar", assegura.
El mes de març aquesta xarxa de metges i professionals sanitaris desobedients tenen prevista una reunió amb el Conseller de Salut per exposar-li aquests casos de suposada negligència. Paral·lelament han iniciat una ronda de contactes amb els partits polítics per demanar que incloguin als seus programes electorals la garantia d'una atenció sanitària universal a tot el territori català.