Sociedad

La sanció a Santiago Vidal "compromet la independència judicial"

La Cadena SER ha tingut accés al vot particular de vuit vocals contra l'acord del ple que va suspendre tres anys al jutge que elaborava una constitució catalana

GRA325. BARCELONA, 26/02/2015.- El Consejo General del Poder Judicial (CGPJ) seguirá a las 16:15 horas el pleno que inició esta mañana para debatir la expulsión de la carrera del juez de Barcelona Santiago Vidal por participar en la redacción de una constitución catalana y en actos soberanistas. En la imagen, el juez Vidal a su entrada a la Audiencia de Barcelona. EFE/Toni Garriga / TONI GARRIGA EFE

Madrid

El cas va camí d'obrir en canal l'òrgan de govern dels jutges. Un organisme sempre polèmic. I és que el president Carlos Lesmes ha acabat amb la paciència del sector progressista i de l'únic vocal a proposta del PNB. Tots ells han emès un vot discrepant amb l'acord de sanció a l'entendre que s'han vulnerat les formes i les normes.

El vot particular subratlla que s'ha sancionat al jutge que perfilava una constitució per a Catalunya sortejant a la comissió disciplinària i, per tant, impedint a Santiago Vidal la possibilitat de recórrer al ple la sanció que aquesta comissió hagi pogut acordar. A més, tampoc s'ha permès que aquest magistrat, en la seva defensa, practiqués diverses diligències.

Els vuit vocals retreuen que han hagut d'elaborar el vot particular a cegues perquè no se'ls ha donat trasllat de l'acord de sanció a Santiago Vidal "malgrat haver-ho sol·licitat de forma expressa a la secretaria general".

Una sanció, segons la seva opinió, que no és "adequada i proporcional" perquè s'ha imposat la suspensió màxima de tres anys que preveu la llei per a les faltes disciplinàries molt greus. I s'ha fet amb "referències genèriques a la gravetat dels fets" quan triar aquesta sanció hauria de requerir "una motivació exhaustiva i una interpretació restrictiva".

En cas contrari, afegeixen, estem davant d'una sanció "desproporcionada" que té "un impacte negatiu en la carrera judicial provocant una sensació de vulnerabilitat comprometent la seva independència".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00