Sociedad

Nou tractament per l’ictus cerebral

400 persones es beneficiaran cada any a Catalunya d'un tractament per abordar els casos més greus d'ictus cerebral. Un petit catèter entra per les artèries i elimina els coàguls. Quatre hospitals n’han certificat l’eficàcia

Getty Images

Barcelona

La introducció d'un dispositiu d'última generació a través de les artèries del cervell permet eliminar coàguls de sang i multiplica per quatre les possibilitats que els pacients tinguin autonomia un cop recuperats.

Un terç dels pacients que arriben als hospitals amb un ictus cerebral presenten complicacions en forma de grans oclusions a les artèries del cervell. Els tractaments amb fàrmacs no són prou eficaços per diluir aquests taponaments. Això provoca danys que poden deixar els afectats amb greus seqüeles de mobilitat, parla o memòria.

Els hospitals de la Vall d'Hebron, Clínic, Bellvitge i Germans Trias i Pujol han fet un estudi amb més de 200 pacients per demostrar l'eficàcia d'un tractament dirigit a aquests pacients més complexes. Consisteix en introduir una malla per l'artèria a través d'un microcatèter per poder extreure el coàgul en les primeres hores de bloqueig. El doctor Jordi Dávalos explica que ”amb aquest tractament s’incrementa en un 70 per cent la probabilitat de millorar la capacitat funcional dels malalts i la possibilitat d’assolit l’autonomia en les activitats de la vida diària es multiplica per quatre”

Els responsables de l'estudi, que avui publica la revista New England Journal of Medicine, consideren que la implantació d'aquest tractament significarà una autèntica revolució en l'abordatge dels ictus. El tractament amb endoscòpia redueix la mortalitat i multiplica per quatre les possibilitats de reduir les seqüeles de l'ictus perquè recuperin l'autonomia personal.

Aquest tractament requereix professional altament qualificat. De moment es fa als quatre hospitals terciaris que han participat a l'estudi i, en horari matinal, al Parc Taulí de Sabadell. Es calcula que a Catalunya beneficiarà uns 400 pacients a l'any, que fins ara rebien un tractament menys eficaç.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00