Sociedad
LA RÀDIO A LES ESCOLES

Educació especial, eines per al futur

Dins el cicle de la Ràdio a les Escoles, amb el suport del Consorci d’aigües de Tarragona, hem descobert la formació i educació que es dóna als infants amb discapacitat.

Imatge del programa que s'ha celebrat aquest dimarts a l'escola Alba. / Eva Hidalgo

Reus

“Som una escola inclusiva malgrat ser d’educació especial volem treballar amb tota mena de xarxes socials”, Mariona Andreu directora del Col·legi Públic d'Educació Alba que clava les seves arrels a l’any 1980 quan un grup de pares van crear l’escola Primavera del Barri Fortuny a l’antiga escola Maragall. “Era una escola especial molt voluntària endegada per un grup de pares”. Amb el temps, la Diputació els va concedir el centre actual i el 1991 va esdevenir Escola Pública d’Educació especial Alba quan el centre es va incloure la xarxa d’escoles de la Generalitat.

Educació Multidisciplinar

Reportatge de l'escola Alba

06:26

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/039RD010000000077745/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Actualment hi ha 70 alumnes, cadascun dels quals demana serveis concrets i personalitzats en funció de la seva discapacitat o discapacitats. La directora escolar, Pia Bosc, ens explica que ja “als primers dies se’ls fa una atenció per veure quin són els serveis que se’ls ha de donar”. És per això que el centre compta, entre d’altres, amb 2 logopedes, 2 fisioterapeutes, psicòlegs, una treballadora social... .

Susana Giner, logopeda, ens explica que els objectius són els de “l’assoliment que s’entenguin a ells mateixos, que sàpiguen com expressar el què senten”. La logopeda ens explica que en els casos de trastorn autista “hi ha molts xiquets que tenen conductes agressives perquè tenen sensacions i emocions que no saben com expressar-la” i aquí és on es busca “veure com pot expressar allò que l’angoixa i que amb allò que sent no és res greu que és normal, que no passa res”.

Passats els anys de formació l’escola vetlla perquè els alumnes puguin assolir el màxim d’autonomia i independència econòmica possible amb la inserció laboral a través d’entitats com el Taller Baix Camp. Josep Ramón Nogués, el seu responsable, ha volgut deixar clar que el taller “ha de treballar a nivell competitiu tant pel que fa a l’eficiència com el preu dels serveis que ofereixen”. 

Hora CT - Col.legi Públic d'Educació Alba

59:37

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/038RD010000000024026/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Des de la Fundació Pere Mata, treballen amb persones amb trastorns mentals als quals també donen feina a través de tallers. El seu gerent, Enric Cardús ens remarca que “moltes empreses del territori contracten els seus serveis i no queden decebuts”.

Ambdós han aprofitat que comptar amb aquest tipus de ofertes laborals beneficia a tots plegats.

 

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00