Sociedad
HORA CAMP DE TARRAGONA

Ajudar-nos o morir

Eduald Carbonell ens dona les claus perquè la nostra espècia no s’acabi autodestruint i esdevinguem humans.

Eudald Carbonell: 'Per ser humans ens cal ser generosos'.

Eudald Carbonell: 'Per ser humans ens cal ser generosos'.

17:19

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/039RD010000000077792/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Tarragona

“Generositat, intercanvi, reciprocitat” són elements claus per humanitzar-nos segons l’antropòleg, Eudald Carbonell. Ens farem humans? és el 5è llibre d’una pentalogía en la que Carbonell ha volgut esbrinar que ens fa únics com a espècie, que tenim encara d’homínids, animals, i què ens falta per pujar un nou esgraó cap amunt en la nostra evolució i esdevenir humans.

Per saber on anem cal saber d’on venim i Carbonell explica que “venim de la hominització, de la posició bípede que té una etologia, un comportament, animal”. “Primer vam ser homínids i després humans. L’humà és la consciència operativa, és a dir, la capacitat d e pensar de projectar i transformar seu entorn per relacionar-se”.

Agrupar-nos per afinitats polítiques, esportives, les “capelletes” i a la contra d’un altre grup ens acosta als homínids perquè segons Carbonell això “és molt corrent en els animals”.

Ser humà és pensar

Per humanitzar-nos “cal un pensament crític i analitzar les coses de manera que afavoreixi al grup. Per ser humà cal ser recíproc, complementari...”. Cal ser generosos sinó el procés d’humanització no cristal·litzarà .

El foc era tecnologia punta al seu dia com ara ho és la xarxa. Al principi en disposaven poc grup del foc però amb el temps es va socialitzar, es va compartir i estendre, la humanitat va poder fer un salt endavant. I amb el foc, va venir un creixement demogràfic molt gran i una nova manera d’interactuar. Es van poder guanyar hores al dia i també el temps de parlar entre ells al asseure’s al voltant d’una foguera.

Futur apocalíptic

Però del foc a la xarxa hi ha hagut, i encara hi són, les guerres molt pròpies del regne animal. “ Hi ha autèntiques guerres entre insectes... Les formigues s’acaben destruint... és inherent als animals i als homínids”.

Carbonell posa èmfasi amb el fet de que ens cal prendre consciència d’espècia que tots “som un que hi ha colors de pell, orígens diferents “però tots compartir l’ADN de 1000 mares africanes de fa milers d’anys”. Si no ens humanitzem esclatarà un nou conflicte d’ordre mundial com els que es van viure al segle XX i Eudald creu que servirà perquè ens adonem compte de que cal canviar el model.

“La primera i segona guerra mundial van servir socialitzar el capitalismes, una tercera guerra global servirà per passar a un model científic i tècnic”.

Quedem avisats.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00