Sociedad
BOMBARDEJOS SOBRE BARCELONA 1938

Interroguen un pilot italià de 101 anys per crims durant la Guerra Civil

És la primera vegada que la justícia ha pres declaració a un militar per crims contra la humanitat durant el conflicte. Les autoritats italianes donen per contestades les peticions del jutjat de Barcelona

Bombardejos de l'aviació italiana durant el 1938

Barcelona

Per primera vegada la justícia ha pres declaració a un militar pels crims contra la humanitat durant la Guerra Civil Espanyola . Segons ha pogut saber SER Catalunya es tracta d'un pilot de l'aviació italiana de 101 anys d'edat. La capital catalana va viure els atacs aeris més cruents els dies 16, 17 i 18 de març de 1938 amb un miler de morts, 1.500 ferits i desenes d'edificis destruïts

El tinent pilot Luigi Gnechhi va declarar davant la policia judicial italiana el 23 de gener passat, segons han confirmat a SER Catalunya, fonts diplomàtiques.

Aquest home, a qui es va poder identificar després que fos condecorat per les autoritats italianes, té 101 anys. Segons ha pogut saber SER Catalunya, l'exmilitar va reconèixer que havia estat destinat a Espanya per l'aviació italiana durant els anys que es va bombardejar Barcelona però va negar haver participat en aquest capítol, que va deixar unes 2.500 víctimes, entre morts i ferits.

Interroguen un pilot italià de 101 anys per crims durant la Guerra Civil

El pilot, que va comparèixer acompanyat d'advocat i com a imputat per un delicte de lesa humanitat i crims de guerra. Va explicar que va estar sis mesos a Espanya però va assegurar que només havia fet missions aèries de reconeixement del territori, que mai va participar en cap bombardeig i que no va sobrevolar Barcelona en cap moment.

A causa de la seva edat centenària, abans de prestar declaració, les autoritats italianes el van fer passar per un reconeixement mèdic per ratificar que estava lúcid i que podia respondre amb claredat les preguntes judicials.

Segons fonts properes a la investigació, la cort italiana ha enviat un escrit a la justícia espanyola explicant que a banda d'aquest pilot no ha pogut identificar amb seguretat cap altre militar que participés en els bombardejos de Barcelona i que amb el seu interrogatori dóna per contestades les peticions d'informació que li havia fet arribar el jutjat de Barcelona que porta el cas.

De fet aquesta és la primera vegada que la justícia italiana col·labora amb aquesta investigació, l'única que oberta fins ara a l'Estat per crims de la Guerra Civil Espanyola.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00