La LlavorLa Llavor
Gastro
LA LLAVOR

Sí, la taronja ve de la Xina

Investigadors de l’IVIA i del Centre Príncipe Felipe han aconseguit determinar l’origen dels cítrics actuals i els situen 8 milions d’anys enrere al sud-est asiàtic

La Llavor 25-04-2015

La Llavor 25-04-2015

29:57

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/000WB0096820150425090611/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Valencia

Investigadors valencians del Príncipe Felipe i de l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA) han aconseguit seqüenciar l’ADN dels cítrics per esbrinar l’origen de la taronja i buscar les claus per crear noves varietats més rendibles.

Els estudis han conclòs que les taronges que es cultiven a l’actualitat provenen del sud-est asiàtic i tenen una antiguitat de vuit milions d’anys.

Ho ha explicat esta setmana a La Llavor el biòleg que ha dirigit este estudi, Manuel Talón, que ha destacat que els científics han estudiat el genoma de 30 espècies de cítrics per trobar el seu origen. Segons les conclusions, l’ancestre comú de l’actual taronja ve de tres fruits: una mandarina i altres dos cítrics que no es cultiven a l’actualitat.

L’objectiu d’este estudi no és només conéixer l’origen, sinó traçar les varietats i canvis que ha patit este cultiu al llarg dels segles per elaborar noves espècies. Es busca, diu Talón, que siguen més atractives per als consumidors i més resistents a plagues i rendibles per als productors.

Jèssica Crespo

Jèssica Crespo

Editora de Hoy por Hoy Valencia y redactora Radio Valencia Cadena SER. Anteriormente directora de de...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00