Sociedad

Deixar secs alguns trams de la Muga i el Llobregat podria ser legal

La Generalitat ha decidit que la Muga i el Llobregat no tinguin un cabal mínim garantit en bona part del seu curs. Això vol dir que, en moments de consum màxim d'aigua, podrien arribar a quedar completament secs i seria legal. Les entitats ecologistes pensen oposar-s'hi.

Un tram de la Muga. / Gencat

Girona

L'ACA està renovant el document que regula com s'ha de distribuir l'aigua que circula pels rius de Catalunya fins el 2021 (Pla de Gestió del Districte de Conca Fluvial de Catalunya) i, a part de reduir aproximadament en un 40% els cabals de manteniment (que serveixen perquè el riu segueixi viu) que hi havia fixats en un document tècnic que va elaborar el 2006, per primera vegada ha deixat sense aquest cabal bona part del curs de la Muga, especialment en el seu tram final, i el Llobregat entre Sant Joan Despí i la desembocadura.

L'investigador de l'Institut d'Ecologia Aquàtica de la UdG, Dani Boix, diu que “l’ús de l’aigua està bastant jerarquitzat per la Directiva Marc de l’Aigua i té en compte que primer és l’abastament, després el manteniment del riu i després altres usos, com regar”. Segons aquest Pla de Gestió que ara està a exposició pública, “legalment es pot quedar seca sense que hi hagi cap represàlia”.

Dani Boix

00:24

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000102503/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Quim Pérez, d’Ecologistes en Acció també confirma que “al Llobregat, si hi hagués una captació brutal d’aigua el riu quedaria sec i això incompliria la normativa europea”.

Quim Pérez

00:21

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000102502/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

De fet, la Directiva Marc, tot i que diu que s’ha de millorar la quantitat i qualitat d’aigua de tots els rius, també preveu excepcions (punt 31) quan sigui “desproporcionadament costós” millorar l’estat d’aquelles aigües. Dit d’una altra manera, es pot donar algun curs fluvial per impossible sense que passi res.

Diferents entitats ecologistes ja han anunciat que presentaran al·legacions a aquest Pla. Hi ha temps fins el setembre.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00