90 llistes d'extrema dreta
Gairebé 90 candidatures d'extrema dreta o xenòfobes aspiren a fer-se un lloc als ajuntaments catalans. La majoria, 78, són de Plataforma per Catalunya, que a les eleccions municipals de 2011 van passar de tenir 17 regidors a 9 ajuntaments, a tenir-ne 67 repartits per 39 municipis
Reportatge eleccions: 90 llistes d'extrema dreta
02:49
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/002RD010000000956028/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Barcelona
En total, prop de 90 candidatures ultres o xenòfobes aspiren rascar vots aquest 24 de maig. La majoria són de Plataforma per Catalunya (PxC), que a les municipals de 2011 va passar de 17 a 67 regidors. Van treure regidors a l’Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, el Vendrell o Salt, entre d’altres.
Xavier Rius Sant, periodista especialitzat en xenofòbia, explica que “només la meitat d’aquests regidors han acabat la legislatura”. Molts han plegat per baralles internes.
La ruptura més sonada és la de Vic. Des del 2011 són la segona força a l'ajuntament, per darrera de CiU, però el seu president, Josep Anglada, va ser expulsat a mig mandat per discussions internes. Tot plegat ha derivat en que ara a Vic hi ha quatre partits xenòfobs competint per entrar a l'ajuntament. Això, en un municipi on pràcticament tres decada 10 habitants són immigrants.
Una altra ruptura s'ha viscut a Salt, amb un 40% d'immigració. El 2011, la tensió social i els aldarulls d'origen racial van fer caure a PSC i ERC del govern. Els socialistes van perdre tres regidors i ERC, tots. CiU va guanyar les eleccions i PxC va treure tres regidors, però tots tres han acabat abandonant el partit abans d'acabar la legislatura. Tot i així, PxC es torna a presentar a aquestes eleccions amb una nova llista.
Jordi Borràs, fotoperiodista i autor de Plus Ultra, un llibre sobre la ultradreta a Catalunya, creu que aquí, a diferència de França, Holanda o Anglaterra, els partits xenòfobs estan debilitats perquè “no han sabut articular un discurs més enllà del no a la immigració”, “pels problemes que tenen de divisió interna”, i perquè “han sigut incapaços de fer un discurs que no sigui monopolitzat per altres partits”.
Borràs es refereix a discursos com el del PP de Xavier Garcia Albiol, que vol “netejar Badalona”; el del PP de l’Hospitalet de Llobregat, que diu que “el mètode Albiol funciona”; o el del PP de Mataró.
Rius Sant encara troba més punts febles als partits d’extrema dreta catalans. Diu que “estan molts vinculats a l’extrema dreta franquista i això crea rebuig, i que “no han trobat líders intel·ligents i educats”. La seva previsió per aquestes eleccions és que “PxC podria perdre vots i regidors a l’Hospitalet de Llobregat o Santa Coloma de Gramenet, beneficiant a PP, Podemos i Ciutadans, però que podria treure regidors a llocs on encara no n’ha tingut mai”.